Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Times: Великобритания оказва натиск на ЕС за налагане на санкции срещу ръководството на руското разузнаване

09 ноември 2018 | 09:52

Снимка: АФП

Лондон. Великобритания оказва натиск върху Европейския съюз за въвеждането на санкции срещу ключови фигури от военното разузнаване на Руската федерация, което Лондон уличи за предполагаемото отравяне в Солзбъри от началото на март тази година, съобщава вестник The Times.
Лондон е съставил проектосписък с членове на висшето ръководство на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Москва, срещу които Брюксел да наложи нов режим от санкции, разкриват пред изданието дипломатически източници.
Великобритания се надява да си осигури подкрепата на Франция и Германия. Лондон ще настоява европейските столици да дадат съгласието си за замразяването на активи и налагане на забрани за пътуване на включените в списъка старши руски шпиони. Очакванията при това са санкциите да бъдат уредени в рамките на седмици.
Миналия месец Джеръми Хънт, министърът на външните работи на Обединеното кралство, се срещна с колегите си от бившите съветски държави, включително Унгария, за да обсъди възможностите за нови санкции срещу Москва, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова