Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в световния печат (Агенция „Фокус“)

09 ноември 2018 | 00:08

Снимка: АФП

Новият кръг от американски санкции срещу Иран, посещението на Хенри Кисинджър в Пекин с цел подготовка на срещата между президентите на САЩ и Китай и съвместните военни патрули в северния сирийски град Манбидж са част от основните теми, върху които акцентират световните издания.

***
Москва/Техеран. Ето я и първата страна, която се оказа в позицията на победител от поредната серия санкции на САЩ срещу Иран – това е Русия. На фона на предизвикателствата, пред които бе изправен Техеран заради новите ограничения, Москва обяви, че ще продължи да купува ирански петрол. В същото време обаче Руската федерация измества близкоизточната република от световния пазар на петрол, коментират в редакцията на водещото американско издание The Wall Street Journal.
В понеделник САЩ започнаха практическото прилагане на новия пакет ограничителни мерки срещу Иран, заплашвайки със санкции страните, които купуват петрол от Техеран. Ето защо нефтопреработващите заводи (НПЗ) в Европа и Азия, които са най-големите потребители на ирански петрол, се насочиха към търсенето на други доставчици. Насреща се оказаха руските компании, които започнаха да крадат клиентите на Иран, подчертава изданието, като същевременно допълва, че двете страни добиват петрол с почти идентични характеристики, което улеснява НПЗ в стремежите им да сменят доставчика си.
Москва обаче хвърли на Техеран спасителен пояс. Тя обяви, че планира да продължи с вноса си на ирански петрол, въпреки новите санкции на Вашингтон. При това тя предложи бартер, за да преработва иранския нефт за своите вътрешни нужди. А добият на територията на Русия петрол и занапред ще бъде ориентиран към експорта.
Русия възприема Иран като ключов съюзник в поствоенното устройство на Сирия, където засили геополитическата си роля. Москва критикува САЩ за новите санкции и уверява, че няма да се съобразява с тях. От друга страна, за Иран Русия е желан клиент, тъй като ще бъде трудно да й намери заместител: Москва предлага да плаща за нефта с оборудване свое производство и продоволствени товари. Освен това руснаците дадоха обещания да инвестират в иранския петролен сектор, след като западните компании се оттеглят от него.
Новите американски санкции са насочени конкретно срещу износа на петрол от Иран, който е най-важния икономически отрасъл за страната. Администрацията във Вашингтон цели да блокира целия експортен потенциал на Техеран, който възлиза на 2,2 млн. барела на ден. Ето защо заплашва купувачите на ирански нефт със санкции. А след като много от клиентите ползват американската банкова система, то тези санкции са изключително опасни за тях. Изборът е лесен – оттегляне от Иран.
В случая Русия е по-малко уязвима на американското възмездие – санкции срещу нея въведоха не само САЩ, но и страните от Европейския съюз.
Обещавайки помощ на Иран, едновременно с това Русия го измества от световния пазар на петрол. В сравнение с миналата година страната увеличи добивите си на петрол с почти половин милион барела на ден и към настоящия момент добива рекордни за последните 30 г. обеми. Заемайки първо място по добив на нефт, през октомври Русия изпомпва 11,41 милиона барела на ден, което е с 4,3% повече в сравнение със същия период на миналата година.Част от него ще купят бившите клиенти на Иран – на първо място Европа, където компаниите прекратиха внезапно вноса на петрол от Техеран. Но Русия изнася петрол и за ключови страни като Турция и дори Китай, припомнят от редакцията.

***
Пекин. Президентът на Китай Си Дзинпин проведе среща с Пекин с ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, който пристигна в азиатската страна с последния пакет предложения на Вашингтон за отслабване на напрежението между двете страни, съобщава англоезичното китайско издание The South China Morning Post.
В рамките на разговора в китайската столица, Си Дзинпин подчерта, че двете страни трябва много „точно да дефинират“ стратегическите си намерения с оглед изострянето на двустранните търговски отношения. Посланието му вероятно е последното, което отправя преди срещата му с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп по-късно този месец.
Китайският президент увери бившия американски държавен секретар, че Пекин би искал да разреши проблемите си със САЩ чрез диалог, но същевременно подчерта, че Вашингтон трябва да уважи интересите и избрания път на развитие на Пекин.
„От известно време в САЩ има отрицателни коментари срещу Китай, което е достойно за внимание", заяви Си Дзинпин пред 95-годишния гуру на външната политика. „Китай се ангажира да работи със САЩ за избягване на конфронтацията и за постигане на взаимно уважително сътрудничество, от което двете страни ще спечелят", допълни китайският президент.
Кисинджър, който беше на посещение в Пекин след икономически форум в Сингапур по-рано тази седмица, заяви на свой ред, че Китай и САЩ трябва да проявят стратегическо мислене и да открият перспектива за по-добро разбиране, разширяване на взаимните интереси и управление на различията им.
На отделна среща външният министър Ван И също подчерта пред Кисинджър, че търговската конфронтация може да бъде решена чрез диалог. В отговор американският дипломат подчерта, че Пекин не бива да бъде разглеждан като съперник на Вашингтон.
Посещението на Кисинджър - известен с посредничеството си за срещата между Ричард Никсън и Мао Цзедун през 1972 г., проправила пътя за установяването на официални дипломатически връзки между Китай и САЩ, се разглежда като част от подготовката за срещата на върха между Си Дзинпин и Доналд Тръмп в кулоарите на форума на Г-20 в Аржентина. Надеждите се, че преговорите между двамата ще доведат до своеобразно примирие в търговската война между САЩ и Китай.

***
Анкара. Турски и американски военни проведоха втори кръг от съвместните патрули в северния сирийски град Манбидж, съобщава вестник Daily Sabah.
Турските и американските войски проведоха в четвъртък своя втори кръг от съвместни патрули в северния Сирийски град Манбидж, договорен като част от сделка за премахване на зоната на сирийския филиал на ПКК, звената за закрила на народа (YPG).
Репортери на турски медии предадоха, че войските са патрулирали около района на река Саджур, която разделя фронтовата линия на Манбидж от района на Ярублос, област, която попада под военната операция на Анкара „Щита на Ефрат“.
На съвместните патрули бе даден старт на 1 ноември тази година. От средата на юли турските военни сили извършиха общо 68 едностранни патрули в Манбидж.
През юни Турция и САЩ, съюзници в НАТО, се договориха да извършват отделни патрули в района на сирийския град, но съвместните патрули се разглеждат като начин за преодоляване на евентуалното насилие между различните групировки в района.
Патрулите са част от пътната карта, която Анкара и Вашингтон договориха през юни с цел отслабване на напрежението на фона на исканията на Турция за изтегляне от региона на подкрепяните от САЩ „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG). От редакцията припомнят, че Анкара ги възприема като клон на „Работническата партия на Кюрдистан“, характеризирана от турците като терористична групировка.
***