ВидинВИЖ ВСИЧКИ

Видин: Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Самуил дари на Държавен архив – Видин фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 г.

08 ноември 2018 | 22:07

Снимка: Проф. Анисава Милтенова

Видин. Архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир „Успение Богордично” дари на Държавен архив – Видин първото фототипно издание на българското Четвероевангелие на цар Иван Александър от 1356 година, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от архива. Ценното издание е получил директорът на архива Светлана Кръстева. Фототипното издание на Четвероевангелието е дело на издателство „Меотдиеви книги”, част от поредицата му „Хилядолетие на българското християнско изкуство”. Отпечатано е по специална технология в 1000 екземпляра.
Преди година архимандрит Самуил, игумен на Бачковския манастир служеше в храм „Света Петка“ във Видин и видинчани все още пазят добри спомени от неговата благочестива дейност.
Четвероевангелието е една от най-ценните книги от българското минало. През 2017 година тя е вписана в межуднародния регистър на ЮНЕСКО в раздела „Паметта на света”. Оригиналът се съхранява в Британската библиотека в Лондон.