ГабровоВИЖ ВСИЧКИ

Габрово: 73 сокайни шевици представя Регионалният исторически музей в двуезичен каталог

08 ноември 2018 | 22:02

Снимка: Регионален исторически музей-Габрово

Габрово. 73 сокайни шевици представя Регионален исторически музей – Габрово в двуезичен каталог. Изданието е резултат от реализирания проект „Красотата на габровската сокайна шевица“, финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Росен Йосифов, ръководител на проекта. Той посочи, че проектът е съвместен между Историческия музей, Етнографски музей на открито (ЕМО) „Етър“ и Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“. В каталога са представени 66 сокайни шевици, съхранявани в РИМ – Габрово, три в Музея в Боженци и четири от ЕМО „Етър“. Негов съставител е д-р Аксиния Бутева, началник на отдел „Музеи, галерии и визуални изкуства” в Министерството на културата. Тиражът е 600 броя, като може да се открие във всеки един от посочените културни институти, както и в Община Габрово.
Проектът е на обща стойност 11 496 лева, като 30% от финансирането е осигурен от Регионален исторически музей – Габрово. Той се реализира в периода от месец април до месец ноември 2018 година. Първата осъществена дейност е дигитализация на колекциите сокайни шевици, съхранявани във фондовете на посочените музеи. „Това е една много трудоемка дейност, както и последвалата обработка на изображенията. Тя протече в рамките на няколко месеца. Успоредно с това започна и каталогизирането на колекцията“, посочи Росен Йосифов. Той допълни, че в рамките на проекта е била подредена изложба на сокайни шевици. Те са били експонирани за първи път пред публика. Продукт на проекта е и книжката „Магията на сокайната шевица“. През летния период с деца от 1 до 4 клас са реализирани ателиета за робата. „В музейна среда те се запознаха с шевиците и можеха да проявят творчество и фантазия в работата с тях“, посочи Росен Йосифов.
По негови думи сокайното забраждане се среща само в Централна Северна България и то е еталон за културното минало на региона. Росен Йосифов обясни, че сокайната шевица се извезвала на правоъгълни памучни парчета. Те били избродирани с различни мотиви – растителни, животински, антропоморфни, геометрични. Тези шевици се пришивали в двата края на месала и се използвали за сокайното забраждане. Всяка девойка сама везела сокайните си шевици. Тя излизала с тях на третия ден след сватбата. По думите на Росен Йосифов те представяли нейното майсторство. Сокайното забраждане се използвало в Габровския край до началото на 19 век в Габрово, след което е била въведена забрана жените да се забраждат по този начин. В селата продължавало да се носи до края на 19 век. „Сокайните шевици имат много високи естетически качества. Надявам се те да станат неделима част от визуалния образ на Габрово и да бъдат представяни на национално ,а и на международно ниво, тъй като са една великолепна и уникална културна ценност“, посочи Росен Йосифов.
Надежда КРЪСТЕВА