ШуменВИЖ ВСИЧКИ

Д-р Антония Панева: Държавен Архив-Шумен участва с 4 дневника в издание, посветено на 100 години от Първата световна война

08 ноември 2018 | 21:54

Снимка:

Шумен. Държавен Архив-Шумен участва с 4 дневника в издание, посветено на 100 години от Първата световна война. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен д-р Антония Панева, началник на Държавен Архив- Шумен. Личният дневник на Илия Петров Ламбов и три военни полеви дневника, водени от командирите на 45-и пехотен полк, 46-и пехотен полк и 3-та пехотна бригада, в състава на която са двата полка, са публикувани в изданието на Държавна агенция „Архиви” – „Известия на държавните архиви”, брой 111/112, посветено на отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война.
Д-р Панева посочи, че само след броени дни, на 11 ноември се навършват точно 100 години от сключването на Компиенското примирие, с което се слага край на първия глобален конфликт в историята на човечеството, бойните действия на който се разгръщат на няколко континента. В изданието са включени дневници и спомени за Първата световна война. Представените от Шумен полеви дневници са част от личния фонд на генерал- майор Марко Андреев Андреев, съхраняван в Държавен архив – Шумен. „Дневниците се отнасят към почти еднакъв времеви отрязък – август- септември- октомври 1918 година. 45-ти и 46-ти пехотни полкове са в състава на Трета бригада от Трета пехотна Балканска дивизия. Командир на 45-ти полк е полковник Иван Карамаждраков, командири на 46-ти полк са подполковник Константин Йорданов и подполковник Стефан Коевски, а командир на Трета бригада – полковник Марко Андреев. Дневниците описват пътя и бойните действия на бригадата в Македония, както и безславното завръщане в България и демобилизиране на войската през октомври 1918 година“, посочи д-р Антония Панева.
По думите й въпреки че информацията е стандартизирана, читателят научава и за умората, за липсата на продоволствия, за разколебаването на бойния дух, за тежките условия. Дневникът, който е част от личния фонд на Илия Петров Ламбов, включен в настоящото издание, се публикува за първи път. Дарен е на Архива от дъщеря му Димитрина Кожухарова. Дневникът се отнася за периода 30 август – 31 декември, 1916 година. „Става въпрос за класически личен дневник, воден ежедневно, от мястото на събитията. Представлява тефтер, джобен формат. Записките са правени с обикновен или химически молив“, каза д-р Панева. Тя посочи, че Илия Ламбов описва изключително подробно преминатия от частта му маршрут, като в текста се срещат 66 наименования на населени места.
Дневникът обхваща времето на най-важните събития на Северния фронт в Добруджа – от края на август 1916 до края на декември 1916 година – четири месеца, през които българските войски успяват да отблъснат обединените войски на Русия, Румъния и Сърбия от Северна Добруджа, като на 6 декември 1916 година е победният марш на българските войски в Букурещ. Сред описаните бойни действия са тези при Тутракан и Кубадин. „Най-ценният урок за нас е възможността да съпреживеем трудностите на бойното поле, липсата на елементарни хигиенни условия, мъката и носталгията по дома, за близките, нарастващото самочувствие и гордост след всяка поредна победа над обединените руски, сръбски и румънски войски“, заяви д-р Панева.
Ивелина ИВАНОВА