ПловдивВИЖ ВСИЧКИ

Пловдив: Над 1500 ученици се включват в есенния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“ в града

08 ноември 2018 | 21:49

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Над 1500 ученици се включват в есенния етап на кампанията „Грамотни ли сме?“ в Пловдив, съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Общината. Събитието ще се състои на 9 ноември. То се организира от Община Пловдив, отдел „Образование“, съвместно с Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив (ЦПЛР – ОДК).
Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовите варианти за двете възрастови категории (VІІ клас и ХI – ХІІ клас) са съобразени с образователната степен на учениците. Всеки от тестовете е разработен по моделите на изпитните варианти за национално външно оценяване и държавен зрелостен изпит, като включват само въпроси от модулите, свързани с изучения материал по български език. Разнообразните типове задачи от отворен и затворен тип ще провокират участниците да покажат до какво ниво са овладели правописната, граматичната, пунктуационната и лексикалната норма в съвременния български книжовен език.
Заявки за участие на 1523 ученици са получени от 38 общински, държавни и частни училища от Пловдив.
Състезанието ще се проведе в сградата на Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс – Пловдив, бул. „Шести септември“ №193, на два етапа – сутрин и следобед в извънучебно време. След оповестяване на резултатите, най-добре представилите се участници ще бъдат наградени.