ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Главният прокурор поиска имунитетите на шестима депутати (ОБЗОР)

08 ноември 2018 | 19:04

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на имунитетите на шестима депутати - трима от „Воля“, двама от БСП и един от ГЕРБ. На лидера на „Воля“ Веселин Марешки, както и на депутатите Кръстина Таскова и Пламен Христов се иска сваляне на имунитетите заради сговаряне за извършване на престъпления с цел имотна облага. Тримата вече имат повдигнати обвинения за отправени заплахи към собственици на аптеки, с цел да ги принудят да закупуват лекарства и лекарствени средства само от една фирма. Те вече се отказаха от имунитетите си по досъдебното производство за изнудване. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че с обвинението в сговаряне, това за изнудване няма да отпадне. Тъй като са налице доказателства за сговарянето, главният прокурор иска отново снемането на имунитетите. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки посочи в Народното събрание, че тримата още не са решили дали да дадат имунитетите си. По думите му искането за сваляне на имунитетите може да се дължи на това, че от „Воля“ са прекалено остри спрямо някои вицепремиери. Румяна Арнаудова заяви, че обвиненията на Прокуратурата не са следствие на изказвания или гласувания на народни представители, а се основават на събрани доказателства.
Депутатът от БСП Георги Михайлов се разследва за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. Според Прокуратурата докато Михайлов е бил директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, са натрупани задължения от над 24 млн. лева. Депутатът Елена Йончева се проверява за изпиране на пари в особено големи размери, както и за финансови операции с парични средства, присвоени от „КТБ“, прикривани чрез офшорна компания. Прокуратурата е установила, че през 2012 година е създадено съвместно дружество между „Авторска телевизия“ на Елена Йончева и офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. Новообразуваното дружество е открило сметка в КТБ, като единствено Йончева е имала право да оперира със средствата в сметката. По нея са постъпили 171 хил. евро, тепърва ще се разследва как са разходвани. Прокуратурата счита, че Елена Йончева знае или предполага, че парите по сметката в КТБ са придобити по престъпен начин. Твърдението се базира на свидетелски показания. Тези сведения са извън дадените от депутатите от ГЕРБ в сигнала срещу Йончева. „Имаме индикации, че има длъжностно присвояване в особено големи размери и за това, че не са платени необходимите дължими данъци“, посочи Румяна Арнаудова. По думите ѝ от доказателства по делото „КТБ“ може да се правят изводи, че зад офшорната компания стои едно от подсъдимите по делото лица. Тя обаче не отговори дали това е Цветан Василев. Доказателствата за Елена Йончева са събрани след сигнала на ГЕРБ, не са били част от делото „КТБ“. В парламента Йончева и Михайлов обявиха, че се отказват от имунитетите си.
Разследването срещу депутата от ГЕРБ Борис Кърчев е за избягване плащането на 320 хил. лева ДДС и използване на документи с невярно съдържание. Румяна Арнаудова обясни, че сигналите срещу Кърчев идват от граждани и НПО. В парламента депутатът заяви, че ще даде имунитета си, защото никога не се е крил зад него.
Ако имунитетите на шестимата депутати бъдат снети, предстои разкриване на данъчна и банкова тайна. „За да се отговори по безспорен начин е необходимо да имаме право да събираме доказателства, за да стигнем до верни и обосновани изводи - има ли престъпление от лице с имунитет“, каза още Румяна Арнаудова.
Биляна ИВАНОВА