ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

НСИ: През септември 2018 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ нараства с 0.3% спрямо предходния месец

08 ноември 2018 | 11:20

Снимка: АФП

София. По предварителни сезонно изгладени данни през септември 2018 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ по съпоставими цени нараства с 0.3% спрямо предходния месец. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ). През септември 2018 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи ръст от 4.6% в сравнение със същия месец на предходната година.
През септември 2018 г. се наблюдава ръст на оборота спрямо предходния месец при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 3.9%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.3%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1.2%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.6%. Намаление е отбелязано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 2.7%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.2%.
През септември 2018 г. в сравнение със същия месец на 2017 г. оборотът нараства по-значително при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12.5%, търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - със 7.0%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 6.8%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 6.2%. Намаление е регистрирано при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 3.8%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.5%.