Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Повече кандидати, повече пари и едно голямо обзалагане или как демократите спечелиха Камарата

07 ноември 2018 | 22:19

Снимка: АФП

Вашингтон. “Да разширим бойното поле.” – това е мантрата на демократите за постигане на контрол в Камарата на представителите в двукамерния американски парламент, коментира Reuters.
Тази стратегия се оформи седмици след зашеметяващата победа на Доналд Тръмп за Белия дом през 2016 година. Стратезите на Демократическата партия искат да прекрачат отвъд традиционната стратегия да подхвърлят на републиканците места от райони, където избирателната активност е неустойчива. Сега те се надпреварваха по-скоро в по-консервативни области и така накараха републиканците да хвърлят силите си в защита на места,които според тях бяха напълно гарантирани.
Това означаваше, че ще рискуват и „ ще хвърлят зарове“, залагайки на идеята, че един поляризиран президент ще прогони независимите гласоподаватели и умерените републикански гласове на далеч от кандидатите на неговата партия, като спекулира, че демократите ще продължат да се зареждат с енергия благодарение на антипатията си срещу него, залагайки на идеята, че историята и политическата отбранителна карта на републиканците ще проработи в тяхна полза.
В битката за Камарата демократите „стартираха през 2018 година изборен нападателен цикъл“” написа в меморандум Дан Сена, изпълнителен директор на Комитета на Демократическата партия за конгресната кампания, където направи оценка на шансовете на неговата партия веднага след поемането на президентския пост от Доналд Тръмп през 2017 година.
В нощта на вторник срещу сряда хазартната игра на демократите приключи с предвидена победа от поне 30 нови места в долната Камара на американския Конгрес, което е със седем повече от нужните 23 места, за да си осигурят мнозинство в нея, за първи път от 2011 година.
“Имаме почва под краката си,” каза лидерката на демократите в Камарата Нанси Пелоси, след като станаха ясни резултатите. Според нея победата се дължи на „динамичните, разнообразните и невероятни кандидати“ на партията.

Превод и редакция: Ивелина Ватова