Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Hurriyet: Турският износ на отбранителната и космическата промишленост ще достигне до два милиара долара през 2018 година

21 октомври 2018 | 17:36

Снимка: Хюриет

Анкара. Износът на отбранителната и космическата промишленост на Турция през тази година се очаква да достигне до два милиарда долара. Това заяви подсекретарят на националната отбранителна индустрия Исмаил Демир, съобщава турският вестник Hurriyet.
Към месец октомври експортът на Турция в областта на отбраната и космическата индустрия вече е достигнал около 1,5 млрд. долара, което представлява годишно увеличение от 14%.
„Смятаме, че както бартерният метод, така и използването на местната валута ще бъдат много привлекателни в потенциалните пазарни области от нашия интерес", поясни Демир.
Съгласно думите му, че с някои промени в дизайна хеликоптерът Atak Faz-2 ще увеличи капацитета си за носене на повече оръжия и системи за защита. Машината ще бъде предадена на въоръжение в турската армия до средата на 2019 г.
Демир подчерта, че отбранителната индустрия на Турция работи върху разработването на двигатели, които да се използват за хеликоптери T625 и ATAK. „Турбореактивните и двигатели ще се предлагат в различни размери. Те ще бъдат използвани за безпилотни летателни апарати и крилати ракети", поясни представителят на Анкара.
Демир заяви, че проектът за разработване на двигатели за леки бронирани автомобили също продължава. Същевременно допълни, че се изготвя проект за създаване на център за лазерни технологии.„Лазерите и електромагнитните оръжия са сред нашите важни проекти", подчерта турският професор.

Превод и редакция: Тереза Герова