БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„B92“ (Сърбия): Представителите на Сърбия и Испания са напуснали конференция във Виена, заради статута на Косово в нея

12 октомври 2018 | 10:59

Снимка: АФП

Виена. Делегация на сръбската парламентарна комисия по външни работи е напуснала конференция във Виена, заради статута на Косово в нея, предава белградското радио „B92“.
Междупарламентарната конференция е била посветена на общата външна политика и политиката за сигурност на Европейския съюз.
Сръбската делегация, предвождана от председателя на комисията Зарко Обрадович, е напуснала конференцията редом с испанската парламентарна делегация заради начина, по който Косово е било представлявано на събитието.
Сръбската и испанската делегация са изразили недоволство, защото институциите на Прищина са били представени с флаг и името „Косово“ без звезда (която да посочи обяснение на статута му), обявиха от Народната скупщина на Сърбия.
Конференцията е била проведена в рамките на шестмесечното председателство на Австрия на Съвета на ЕС.
В четвъртък, преди конференцията, сръбската делегация е изпратила искане представителите на институциите от Прищина да бъдат представени в съответствие със Споразумението за регионално представителство, след като е била уведомена за списъка с участници.
Делегацията на испанския парламент е заявила същите виждания.
След като организаторът на конференцията, австрийският парламент, не е пожелал да приеме искането на двете делегация, представителите на Народната скупщина на Сърбия и парламента на Испания са напуснали заседанието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев