ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Парламентарната Комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите организира кръгла маса за възможностите за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия

12 октомври 2018 | 07:40

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите към 44-тото Народно събрание на Република България организира кръгла маса на тема „Възможности за реимбурсиране на кислородолечението в домашни условия“. Тя ще се проведе от 12.00 часа в сградата на Народното събрание, площад „Народно събрание“ № 2, зала „Запад“. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Поканени са представители на Министерство на здравеопазването, на НЗОК, директори на Клиники по белодробни и кардиологични заболявания, пациентски организации и асоциации. На форума са поканени председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова и членовете на комисията, както и Омбудсманът на Република България Мая Манолова.
По данни на Световната здравна организация, хроничните белодробни заболявания са третата причина за смъртност след сърдечните и мозъчно – съдови заболявания. От хронична дихателна недостатъчност страдат още редица пациенти със сърдечни, неврологични, онкологични и други заболявания.
Лечението на страдащите от хронична дихателна недостатъчност се извършва посредством кислородни концентратори в домашни условия. Неофициално проучване на пациентските организации сочи, че броят на лицата в България, нуждаещи се от домашна кислородотерапия е между 15 000 – 20 000. В България домашното кислородолечение се предлага от около 20 години от търговци на медицинска техника, но не се реимбурсира от държавата.
Събитието се провежда в контекста на Европейската седмица на донорството и трансплантацията и предстоящото обсъждане на бюджета за 2019 година.