Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Wall Street Journal: САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея

12 октомври 2018 | 07:19

Снимка: АФП

Вашингтон. САЩ забраняват пътуванията на хуманитарни работници до Северна Корея, пише авторитетното американско издание The Wall Street Journal.
Според източниците на изданието държавният секретар Майкъл Помпео е взел решение да окаже допълнителен натиск върху Пхенян, докато Съединените щати продължават да настояват Северна Корея да предприеме стъпки за пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.
Както напомня вестникът, миналата година Вашингтон наложи забрана за пътуване на американски граждани в Северна Корея, като посочи риска от евентуално задържане на американците от властите в комунистическата държава. В същото време забраната предвиждаше разрешение за пътуване с хуманитарна цел. В миналото Вашингтон многократно е одобрявал такива искания от американски граждани, но сега ситуацията се е променила, съобщи вестникът.
През последните няколко седмици Държавният департамент отхвърли исканията за специални чуждестранни паспорти на служители на най-малко пет нетърговски американски хуманитарни организации, се казва в публикацията. В същото време, както неназован източник каза във вестника, случаи на издаване на такива паспорти в миналото вече не могат да бъдат гаранция за одобрение на пътуване до Северна Корея в бъдеще. Източникът отбеляза, че както се опасяват Съединените щати, Пхенян може по някакъв начин да използва получената хуманитарна помощ за разработването на своята програма за ядрени ракети.

Превод и редакция: Юлиян Марков