БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Гръцкият министър на отбраната иска балкански военен съюз вместо Договор за името с Македония

12 октомври 2018 | 06:43

Снимка: АФП

Атина. Гръцкият министър на отбраната иска балкански военен съюз вместо Договор за името с Македония, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Агенция „Фокус“ представя статията без редакторска намеса.
Външната политика и сигурността на страната са твърде важни, за да се се отнася някой към тях с лекота. Когато този човек е министърът на отбраната, който изразява официално отношение в официални дискусии с висши служители на суперсилите, имаме сериозен проблем.
Може да сме свикнали с лудостта на противоположните политически линии в едно правителство. Може да сме свикнали да виждаме министрите на външните работи и на отбраната да влизат в лични битки. Може да не сме изненадани, че един коалиционен партньор ще отхвърли споразумение, подписано от другият, което е от национално значение и има по-широки регионални последици. Но когато този театър на абсурда се транспортира до най-важния в света център за вземане на решения, тогава е налице предизвикателство за доверието в страната.
Имаме договор за името с Бивша югославска република Македония, подписано от правителството на Гърция, чрез неговия министър-председател и външен министър и то има активната подкрепа на американците и европейците - всеки по свои собствени причини. И тогава същата тази сделка се подкопава от същото правителство чрез министъра на отбраната на среща в Държавния департамент на САЩ по време на разговори с помощник-държавния секретар по европейските въпроси.
Ние сме също така объркани от предложението на министъра на отбраната Панос Каменос за създаването на "балкански съюз" с Албания и България. Защо Гърция не само ще предложи, но ще играе активно водеща роля в включването на бивша югославска република Македония в регионална "дъга на стабилност", която ефективно ще действа под чадъра на САЩ, без да получи нищо в замяна на спора за името и особено когато всички други страни в региона, както и в по-голямата част на света, ще продължат да наричат страната "Република Македония"? Защо да дадем на Скопие стабилността и сигурността, които търсят безплатно, въпреки че са готови да направят отстъпки по въпроса за името? Това не звучи като предложение, което ще послужи на националния интерес на Гърция по никакъв начин.
Каменос също направи предложение за повече американски бази в Гърция. Дори ако се приеме геостратегическото значение на такъв ход и това наистина е така, това е нещо, което просто се обявява пред камерите. Що се отнася до всяко стратегическо решение, което служи на националния интерес, ако има сериозен план, първо трябва да се огледа внимателно при закрити врати.
Що се отнася до въпросите, свързани със сложния регионален пъзел, част от който е сделката за името и за стратегическото сътрудничество на Гърция със Съединените щати, се очаква по-сериозен подход от хората на отговорни длъжности.

Превод: Юлиян Марков