БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Гърция повдигна отново въпроса за репарациите, които ѝ дължи Германия заради Втората световна война

12 октомври 2018 | 00:28

Снимка: АФП

Атина. Гърция повдигна отново въпроса за репарациите, които ѝ дължи Германия заради Втората световна война, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini
Президентът Прокопис Павлопулос потвърди исканията на Гърция за военни репарации от Германия по време на разговори в четвъртък с немския си колега Франк-Валтер Щайнмайер, който посети мястото на нацисткия концентрационен лагер в атинското предградие Хайдари и подчерта, че престъпленията от миналото не трябва да бъдат забравени.
"Ние не искаме да забравяме миналото, нито да пренебрегваме моралната и политическа вина, която ни натоварва", каза Щайнмайер по време на среща с премиера Алексис Ципрас.
По време телевизионното излъчване той се съгласи с Ципрас за необходимостта от "ново начало в отношенията между Гърция и Германия.
Ципрас от своя страна заяви, че двете страни "трябва да оставят последните осем години и каквито и да било стереотипи", които може да са вгорчили отношенията им зад тях, но добави, че това не означава "ще заметем историята от далечното минало под килима". различията трябва да бъдат решени въз основа на международното право, каза той.
Павлопулос повдигна спорния въпрос за военните репарации, за който Берлин настоява, че е решен, заявявайки, че Атина смята, че нейните твърдения са "законно валидни и съдебно установими".
Твърденията на Гърция за военни репарации не са "едностранни и произволни", а се основават на международното и европейското право, каза той. Щайнмайер от своя страна не коментира изрично въпроса, въпреки че говорителят на германското правителство Щефен Зайбърт повтори уверението на Берлин, че въпросът е уреден.
Източници, близки до Ципрас, казаха, че той също е заявил за "установените" позиции на Гърция по репарациите от войната и така наречения "окупационен заем", който Гърция беше принудена да поеме под нацистка окупация.
Ципрас и Щайнмайер обсъдиха и Споразумението от Преспа за името между Гърция и Бивша югославска република Македония, като германският лидер го описва като "изключително смело".
Щайнмайер също се срещна с консервативния лидер на Нова демокрация Кирякос Мицотакис за разговори, свързани с гръцката икономика и кризата с бежанците.

Превод и редакция: Юлиян Марков