ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Кирил Ананиев представи вариантите за здравна реформа пред Комисията по здравеопазване (ОБЗОР)

11 октомври 2018 | 21:00

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Министър Кирил Ананиев представи вариантите за здравна реформа пред Комисията по здравеопазване. Здравният министър заяви, че представя два варианта за здравна реформа, но обясни, че няма да държи на тях, ако се намери по-добър модел. „Първият вариант е свързан със задължителното здравно осигуряване с възможност за личен избор на осигурителен фонд между частни застрахователи. Това е моделът на така наречената цялостна или пълна демонополизация на Здравната каса. Въвеждането на форми на конкуренция между НЗОК и застрохователите, които трябва да отговарят на определени изисквания със закон. Това е двустълбовият модел - от едната страна е задължителното здравно осигуряване срещу 8% осигурителна вноска, от другата е допълнителното доброволно застраховане“, каза Ананиев. По думите му вторият вариант е свързан с преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен модел.
От страна на управляващите коментираха представители на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов заяви, че прави чест на министъра и на правителството за това, че са имали доблестта да сложат проблемите на масата с цялостния им вид и съответно да се предложат варианти за реформа. Според него двата модела в здравеопазването не могат да бъдат реализирани без информационна система.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски коментира, че екипът на министър Ананиев започва едни разумни ходове. „Приветствам екипа на министър Ананиев като финансист и изобщо да поеме този тежък жезъл да прави реформа в една система, която вече 18 години буксува все повече и повече“, заяви д-р Поповски във връзка с втория вариант за реформа, който предлага преминаването от чисто солидарен осигурителен модел към персонализиран здравноосигурителен такъв.
Заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер заяви, че в предложенията за здравната реформа има непростимо смесване на принципите на осигуряване и застраховане „На второ място, има изместване на акцентите върху проблемите в системата. Има ли тук някой, който да се съмнява, че проблемът е в болничната сфера?“, попита д-р Джафер.
В рамките на заседанието на Комисията възникна спор между министър Кирил Ананиев и БСП.
Спорът започна след въпрос на д-р Джафер, която попита министър Ананиев дали очаква отпор срещу вариантите за реформата.
На това министър Кирил Ананиев отговори, че политическата съпротива срещу здравната реформа вече е факт. „Съпротивата може да бъде професионална, може да бъде и политическа. Политическата съпротива вече е факт. Имаме вот на недоверие на тази тема. Ще видим какви са мотивите на вота и ще се постараем да отговорим обаче професионално, а не политически“, каза той. Министър Ананиев обърна внимание на извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие.
От своя страна народният представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване доц. Георги Йорданов заяви, че не е могъл да разбере министър Ананиев като упрек или като похвала визира извънпарламентарните консултации на БСП по вота на недоверие. По отношение на реформата, депутатът заяви, че ще си запази критичния анализ на предложените модели за по-късен етап. Министър Ананиев му отговори, че не е добър подход да се правят срещи и оттам да се ходи на пресконференции и да се хули нещо, което е неродено.
От Националната пациентска организация коментираха, че всяка реформа за събиране на повече средства от всички, така че когато се разболеем, да имаме финансова протекция, е добра за българските граждани. От Българския лекарски съюз пък добавиха, че в предложенията за здравна реформа сериозно място трябва да се отдели на продължаващото медицинско обучение.
Деница КИТАНОВА

Свързани новини