БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Гръцкият президент: Евроинтеграцията на Македония може да започне само след промените в конституцията

11 октомври 2018 | 20:55

Снимка: АФП

Атина. Гръцкият президент Прокопис Павлопулос още веднъж подчерта, че само когато Скопие завърши с конституционните промени, може да се присъедини към НАТО или да започне преговори с ЕС, пише македонското електронно издание “Алсат М“.
Павлопулос каза, че след като Скопие завърши този процес, споразумението от Преспа ще бъде ратифицирано в парламента на Атина.
"Решаването на проблема с името трябва да бъде в съответствие с историята и международното право. За да стане това възможно, както е ясно заявено и прието от ЕС и НАТО, съседната страна трябва да направи необходимите промени в правната система, особено в Конституцията. Едва когато целият процес приключи и след като се потвърди, че конституционните промени съдържат всички гаранции, те могат да получат покана за членство в НАТО и да започнат преговори за членство в ЕС. Също така, само тогава може да се финализира съдържанието на Споразумението между Гърция и Бивша югославска република Македония и може да се ратифицира в гръцкия парламент ", каза Павлопулос.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е в Атина, след срещата си с Павлопулос и премиерът Алексис Ципрас заяви, че споразумението от Преспа е смела стъпка, но изрази съжаление, че резултатът от референдума не е предоставил окончателно решение.
"Дойдох тук, за да изразя уважението си към смелите усилия, които направихте, за да имате договор с Бивша югославска република Македония , със съседната страна и много съжалявам, че резултатът от референдума не дава окончателно решение. Повечето от гласувалите за това споразумение го подкрепиха, но това мнозинство не беше достатъчно. Надявам се, че направените усилия няма да се провалят ", каза Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия.
Премиерът Ципрас обаче заяви, че сделката с Преспа е много важна и се дистанцира от предложението на коалиционния партньор Панос Каменос за ново регионално споразумение.
"Смятам, че това споразумение е модел на разбирателство между двата народа, които искат да живеят в мир, без да подценяват взаимната история и идентичност. Това е смела стъпка, която допринася за стабилността на Балканите, но и извън нея ", каза Ципрас.
Лидерът на партията "Независими гърци" Панос Каменос, който е министър на отбраната през цялото време е противник на Преспанското споразумение, а вчера във Вашингтон на среща с помощник- държавния секретар по европейските въпроси Уес Мичъл предложи да се подпише споразумение със съседните страни. Това споразумение, според Каменос, би било пречка за руското влияние. Той добави, че по този начин ще гарантира стабилността на Македония, а въпросът за името между Скопие и Атина би се отложило за решаване някога в бъдеще.

Превод и редакция: Юлиян Марков