ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Хайри Садъков, ДПС: Промените в Закона за вероизповеданията няма да позволят той да бъде превърнат в инструмент за противопоставяне и политическа употреба

11 октомври 2018 | 20:40

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Промените в Закона за вероизповеданията няма да позволят той да бъде превърнат в инструмент за противопоставяне и политическа употреба. Каза за Радио „Фокус“ Хайри Садъков, депутат от ДПС и член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека по повод дебатите върху внесените от ГЕРБ-ДПС-БСП и от ВМРО законопроекти. Той допълни, че за приетите на първо четене промени няма притеснения, а само необходимост от техническа редакция на предимно свързани с финансите функции на държавата. „Критиките на Св. Синод и другите религиозни институции се отнасят основно за законопроекта на ВМРО и ние ще се вслушаме внимателно в тях. Ще ги обсъдим в работна група, която предстои да бъде изградена между двете четения. Регулацията във външната намеса трябва да стигне до там, че да бъде осигурена до степен, застрашаваща националната сигурност на страната. Не трябва да извеждаме темата за националната сигурност като етикет, като клеймо на вероизповеданията. Това няма да е правилно“, каза още Садъков.
Той уточни, че Дирекцията по вероизповеданията ще бъде основният орган на държавата, който ще упражнява надзор върху прилагането на Закона за вероизповеданията, а обществото ни е достатъчно зряло, за да не допуска недопустимото.