Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Washington Examiner: Военни заземиха F-35s по цял свят за инспекции след катастрофа

11 октомври 2018 | 17:45

Снимка: "Гугъл"

Вашингтон. Всички изтребители F-35s са били заземени след катастрофата на една от машините в края на септември в щата Южна Каролина, съобщава американското издание Washington Examiner, като се позовава на изявление от армията на САЩ.
На персонала, отговарящ за техническата поддръжка на самолетите, е наредено да инспектират горивната тръба във всеки двигател на F-35s и да ги подменят при нужда. Инспекциите се очаква да бъдат завършени в рамките на следващите 48 часа, уточниха в четвъртък сутринта (местно време) от Службата на съвместната програма за F-35.
В изявлението се казва, че проверките са разпоредени във връзка с катастрофата на F-35B, използван от морската пехота. Машината аварира на 28 септември, а пилотът успя да катапултира.
„Основната цел след всяка злополука е предотвратяването на бъдещи инциденти", се казва в изявлението. „Ние ще предприемем всички мерки, за да осигурим безопасни операции, докато ние доставяме, поддържаме и модернизираме F-35 за воюващите и за нашите партньори в отбраната", се казва още в разпространения текст.
F-35 се предлага в три варианта – за Военновъздушните сили, за морския корпус и флота. Програмата включва множество международни партньори и клиенти. Катастрофата на 28 септември бе първата по рода си за самолета, с който тази седмица за първи път бяха нанесени удари – в Афганистан.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова