Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Все още не е факт вторият етап на реформата за изграждането на командване на Силите за специални операции

11 октомври 2018 | 14:04

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Все още не е факт вторият етап на реформата за изграждането на истинско командване на Силите за специални операции. Това съобщи на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Моделът за това е утвърден във всички държави от НАТО и в световен мащаб”, посочи бриг. ген. Явор Матеев. Той подчерта, обаче, че никога досега Специалните сили не са имали такава голяма подкрепа от президент, държавното ръководство и политическо ръководство на Министерството на отбраната и с категоричност - от военното ръководство, за най-скорошно реализиране и започване на втория етап от реформата – развитието на Специалните сили и изграждането и обособяването на Командване на Силите за специални операции.
„Това се прави с цел по-голяма мощ и оперативна способност на Силите. Категорично не става въпрос за никакъв нов щаб, а за един щаб на основата на този, с други структури”, поясни бригаден генерал Матеев и добави, че по този начин ще се увеличат оперативните способности на бойните формирования, цели се сигурност на специалните операциите и на информацията при специалните операции. „Те ще бъдат насочени срещу стратегически оперативни цели”, каза бриг. ген. Матеев. „Ако не изградим правилната командна верига, ние излагаме на риск и компрометираме специалните операции”, добави той.
Бриг. ген. Матеев отбеляза също, че по-далечната им цел е по-добро географско разпределение, което ще помогне за по-бързи реакции. Това означава да има планове за изграждане на групи за специални операции, отряди и тимове, което е структура, съобразена със специфичните специални мисии. Означава още такива групи, освен в района на Пловдив, да има дислоцирани и в други важни райони със стратегическо значение за сигурността на страната.
По думите на бриг. ген. Явор Матеев, армията е структура, която тежко се променя, консервативна е. Но бавенето на реформата се дължи и на някои субективни причини. „Мисля, че това се променя и в най-скоро време тя ще се реализира”, добави командирът на 68-ма бригада Специални сили. Според него, между 2001 и 2016 е било допуснато необосновано забвение за тези части на Армията. „След решението на Парламента за отделянето на Специалните части, за първи път, без прецедент, ние имаме почти единодушна подкрепа на висшето военно ръководство, което ни окриля и се надяваме най-накрая да направим това и да надграждаме. Надявам се до месец декември законодателната власт да е взела решение по въпроса за втория етап на реформата в Специалните сили”, добави бриг. ген. Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".