Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Бриг. ген. Явор Матеев: Специалните сили подпомагаха операциите за неутрализирането на извършителите на жестоките убийства в Пещера и в Нови Искър

11 октомври 2018 | 13:03

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. Вече има твърдото решение и подкрепа на Военното ръководство като Специални сили да изпълняваме задачи в рамките само на мисии, за които сме подготвени. Това съобщи на пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Той поясни, че без значение дали тези операции са в страната, или извън пределите й, в съответни контингенти, без значение дали те са трудни и опасни, важното е да са такива, за които Специалните сили са подготвени, защото само тогава те ще осигурят най-добра защита. Според бриг. ген. Матеев това показва, че се взимат поуки от грешките, допуснати през годините. Той припомни събитията от Втората световна война, когато Парашутната дружина е била използвана не по предназначение и затова е дала толкова много жертви.
„Сегашното положение е показателен пример за развитието на Българската армия и на Специалните сили”, посочи бригаден генерал Явор Матеев. Той каза още, че в днешно време Специалните сили участват в операции, свързани с противодействие на тероризма, възпрепятстване на нелегалното навлизане на мигранти на територията на страната ни, както и зад граница, като изпълняват само специфични задачи, което показва израстване и оценка от НАТО. Специалните сили са участвали и в операции за задържането и неутрализирането на опасни престъпници. Бриг. ген. Явор Матеев посочи като примери извършеното жестоко убийство в центъра на Пещера през 2017 година и събитията около Нови Искър в началото на 2018 година. Участието на Специалните сили в тези случаи е било със заповед и решение от министъра на отбраната и в съответствие със Закона за отбраната и с поправките в Закона за противодействие на тероризма. Това участие е било свързано с изпълнение на разузнаване, анализ и подпомагане на операцията по залавянето на убиеца.
„Има тежки криминални престъпления, които могат да бъдат заплаха от тероризъм и поради тази причина е взето решение за използването ни, като Специални сили”, каза бригаден генерал Матеев. „Едно тежко убийство, в центъра на малък град, пред свидетели, извършено брутално, при което никой не знае колко още хора са заплашени, създадена е психоза, това не е обикновена битова проява, това си е явен тероризъм”, добави бриг. ген Матеев. Той посочи, че е добре, че такива операции са завършвали успешно и в конкретния случай за Пещера убиецът е бил заловен жив. „За случая в Нови Искър никой не е бил сигурен след 5 извършени убийства, колко още можеше да има“, посочи бригаден генерал Матеев. Той добави, че всеки може само да гадае какво е можело да се случи, затова е било добре такива елементи да се неутрализират, за да не се допускат психози при доказани заплахи.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".