Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Бриг. ген. Явор Матеев: За поредна година Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник на 18 октомври

11 октомври 2018 | 11:56

Снимка: Агенция "Фокус"

Пловдив. За поредна година на 18 октомври Силите за специални операции ще отбележат професионалния си празник – деня на парашутиста. Това съобщи на специална пресконференция бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада Специални сили, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. По този повод са предвидени редица мероприятия, които ще се проведат в Пловдив и София.
Инициативите в Пловдив ще започнат на 17 октомври, в 16.00 часа, с общ тържествен строй в големия район – с посрещане на бойното знаме, тържествен марш, молебен за здраве, отслужен от свещеници от Пловдивската митрополия и тържествено събрание в Конгресния център на панаирното градче. Там, освен задължителните речи и приветствия, ще бъдат връчени и награди на отличилите се воини. Ще бъдат отличени и хора на важни държавни и воински длъжности, показали висок морал към Специалните сили и Българската армия. „За първа година ще бъдат отличени и журналисти, които подкрепят и показват съпричастност с каузата на Силите за специални операции”, каза Явор Матеев.
Самият ден на професионалния празник на Силите за специални операции – 18 октомври, денят на военния парашутист, ще бъде отбелязан в София, на Алеята на парашутистите, където през 1945 година за първи път е имало поклонение. „Ние по традиция отиваме на Алеята на парашутиста и с военен и църковен ритуал ще отдадем признание към загиналите за по-добра България и Европа”, каза бриг. ген. Матеев. Той поясни, че там са погребани воини от славната парашутна дружина, загинали през Втората световна война. В Алеята на парашутистите лежат всичките 59 загинали във Втората световна война, както и някои от парашутистите, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг по-късно.
В 12.30 часа, на площад Народно събрание, пред паметника на военния парашутист ще бъдат положени венци и цветя. В ритуалите ще участват специални формирования от Специалните сили. Очаква се в мероприятията да участват политическото и военно ръководство на МО, представители на държавното и местно ръководство, както и представители на Пловдивската света митрополия.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".