Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Hurriyet: Турската полиция има седмина заподозрени по случая на изчезналия журналист

10 октомври 2018 | 10:08

Снимка: Хюриет

Истанбул. Турските следователи имат седмина заподозрени по случая с изчезването на журналиста Джамал Кашоги, които са записани от камерите в близост до консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, съобщава вестник Hurriyet.
Полицията е проучвала заснетия от две улични видеокамери материал, след като саудитските официални представители съобщиха, че охранителните камери вътре в сградата на консулството не са работили миналата седмица, когато Джамал Кашоги изчезна.
Частният телевизионен канал NTV съобщи във вторник, че на записите се вижда как всички заподозрени влизат в сградата половин час преди Кашоги и излизат от нея три часа по-късно. Те са напуснали района с две коли, чиито номера полицията може да разчете.
По-рано бе съобщено, че турската полиция се е насочила към 15 саудитски граждани, пристигнали с два самолета в деня на инцидента, а после през Дубай и Кайро са се насочили към Риад като крайна дестинация.
Един от двата самолета с 15 саудитски граждани на борда е бил претърсен от турските власти преди да отлети за Дубай. Не става ясно веднага дали вторият самолет, който е заминал за Египет, също е претърсван, поясняват от редакцията.
Според дипломатически източници, до турското външно министерство е изпратена дипломатическа нота , с която се канят експерти да посетят консулството в Истанбул. Говорителят на турското външно министерство Хами Аксьой съобщи във вторник, че „ ще бъде извършено претърсване на сградата като част от провежданото разследване“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова