ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Предстоящи събития в страната за 15 септември (Агенция „Фокус“)

14 септември 2018 | 18:21

Снимка: pixabay.com

***
Казанлък.
В 10.50 часа президентът Румен Радев ще приеме почетния караул в местността Крънска кория по повод Националния събор на запасното войнство, след което ще произнесе слово.

***
София.
От 16.30 часа държавният глава ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

***
София.
От 08.00 до 12.00 часа в ДКЦ 5 на бул. "Акад. Стефан Младенов" №8., ет. 2, кабинет №53 ще се проведат безплатни УНГ прегледи.

***
София.
От 10.00 часа до 13.00 часа в парк „Люлин“ ще се проведе „Зелена библиотека“ по повод първия учебен ден.

***
София.
От 10.00 часа на националния стадион „Васил Левски“ ще бъде официално открит първият турнир по лека атлетика „Открий шампиона в теб“, организиран от „Иват Лалова Спринт“.

***
София.
От 10.00 до 16.00 часа Българската академия на науките ще се включи в Европейските дни на наследството, организирани за трета поредна година от Столична община, съвместно с Френското посолство и Френския културен институт. Желаещите да посетят Централната сграда на БАН на ул. „15-ти ноември 1“ ще имат възможността да разгледат колекцията „Книжовното наследство на Марин Дринов в Централна библиотека на БАН“, свързана със 180-годишнината от рождението му.

***
София.
От 10.00 часа до 20.00 часа в Интер Експо Център ще се проведе Фестивалът на японската култура аниме и манга Aniventure Comic Con 2018.

***
София.
От 10.00 часа до 12.00 часа Министерството на отбраната отваря врати за граждани.

***
София.
От 10.00 часа до 16.00 часа желаещите посетители ще могат да разгледат Аулата и Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и Музея на университета. От 10.00 часа до 17.00 часа ще бъде отворена и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. В сградата на Факултета по журналистика и масови комуникации Музейната експозиция за история на радиото в България „Проф. Веселин Димитров“ ще посреща жителите и гостите на София в събота и неделя от 10.00 до 17.00 ч.

***
София.
От 10.00 часа на ул. „Бесарабия“, в района между улиците „Лепенец“ и „Капитан Райчо Николов“, младежката организация на БСП-София ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“.

***
София.
От 14.30 часа в хотел „Арена ди Сердика“ в зала „Арена“ ще се проведе среща с медиите и последваща кръгла маса с участието на Управителния съвет на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI и партньорските браншови организации Национално сдружение Недвижими имоти /НСНИ/ и Българската фасилити мениджмънт асоциация /БГФМА/, Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България /АСБС/, главния архитект на Столична община и експерти от Столична община на тема „Бизнес и услуги с недвижими имоти в променящия се свят: тенденции и перспективи“.

***
София.
От 15.00 часа в Литературния кът на Алея на книгата ще бъдат представени поетични книги на издателство „Scribens“ за 2018 г.

***
София.
От 15.00 часа в Литературния кът на Алея на книгата ще бъде представена автобиографичната книга „Просто Рич“.

***
София.
От 16.30 часа е конферентната зала в централата на ПП АБВ в София на ул. „Врабча“ 23 ще се проведе публична дискусия на тема: „Развитието на отношенията между Р България и Р Македония и предложения за мерки в защита на националните интереси на страната ни“. Във форума ще вземат участие президентът на България (2002-2012) - Георги Първанов, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, акад. Антон Дончев, проф. Валери Стефанов, проф. Георги Костов, чл. кор. проф. Васил Проданов, издателят Иван Гранитски, внукът на Димитър Талев – Климент Талев и др. Покана за участие в дискусията е изпратена и до членовете на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Р Македония.

***
София.
От 17.00 часа в Литературния кът на Алея на книгата ще бъде представена детската книга „Разбойникът плъх“.

***
София.
От 18.00 часа в Литературния кът на Алея на книгата ще се проведе дискусия с Димитър Тонин „Свещените места в българските земи“.

***
София.
От 18.30 часа в Шатра 15 на Алея на книгата ще се проведе среща с автограф с Георги Господинов.

***
София.
От 19.00 часа в Литературния кът на Алея на книгата ще бъде представена книгата „Тайните за управление на човечеството“, част 1 от Константин Петров.

***
София.
От 19.00 часа на площад „Батенберг“ ще се проведе музикалното турне Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour.

***
София.
От 19.30 часа в зала 1 на НДК ще се проведе концерт на певеца Орлин Павлов – част от турнето „Още малко…“.

***
Асеновград.
От 10.00 часа в местността Свети Трифон ще бъде открит Средновековен панаир. От 11.15ч. ще има демонстрация на средновековни бойни практики, дуели, отборни битки и турнири, 12.00ч. – представяне на облекла, въоръжение и снаряжение от Средновековието. От 14.00ч.– средновековна школа за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя – разкази за средновековната войска; 15.00 – 16.30ч. – средновековни игри и забавления за малки и големи; 16.30 – 17.00ч. – представяне на калиграфия и и конопис; 17.00 – 18.00 ч. – представяне на средновековните бойни техники и строй на армиите, битка на средновековната армия.

***
Благоевград.
От 9.00 часа РИОСВ – Благоевград, РЛ – Благоевград към ИАОС и доброволци ще почистят от отпадъци обширен район до ул. „Свобода”, в областния център и около административната сграда на инспекцията.

***
Благоевград.
От 9.00 часа до 11.00 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа в специално обособена шатра пред мол „Ларгио“ ще се раздават необходимите средства за почистване в кампанията Да изчистим България заедно“.

***
Благоевград.
От 9.30 часа на площад „Македония“ заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов ще открият „Спортна панорама 2018“. Около 10.00 часа те ще вземат участие в кампанията „Да изчистим България заедно“, като ще се включат в почистването на зелените площи около Спортен комплекс „Пирин“ в кв. „Еленово“.

***
Бургас.
От 9.30 часа ще започне почистването в кампанията "Да изчистим България заедно".

***
Бургас.
От 10.30 часа в Експозиционен център „Флора“ д-р Добрин Иванов, акушер-гинеколог в Родилно отделение на УМБАЛ Бургас ще изнесе лекция пред бъдещи родители на тема: „Естествено раждане или секцио – какво да очакваме. Методи на обезболяване. Трите периода на раждане - кога да тръгнем към родилния дом“. От 12 до 13 ч. акушерка Христина Радева ще обясни какви са първите грижи, които трябва да се полагат за новороденото.

***
Бургас.
От 10.30 часа пред блок 128 ще започне програмата по отбелязването на празника на най-големия бургаски комплекс – „Меден рудник“.

***
Бургас.
От 13.00 часа на мостика в Бургас РИОСВ ще се включи в кампанията „Да изчистим България заедно“. РИОСВ ще се включи в инициативата на Сдружение „Приятели на морето“ за почистване на морското дъно на Бургаския залив.

***
Бургас.
От 16.00 часа в зала „Бойчо Брънзов“ ще бъдат официално закрити Балканските игри по тенис на маса за хора с увреждания.

***
Бургас.
От 20.00 часа Туристически комплекс „Акве калиде“ ще отбележи своя празник със средновековен боен турнир и огнено шоу.

***
Велико Търново.
От 10.00 часа в парк „Колю Фичето“ ще се проведе отворена тренировка по спортно ориентиране.

***
Велико Търново.
От 10.30 часа пред крепостта „Царевец“ ще се съберат доброволци, които ще почистят брега на река Янтра.

***
Велико Търново./ с. Присово.
От 10.30 часа на централния площад ще се състои закриване на лятна полицейска академия.

***
Велико Търновио.
От 11.00 часа в читалище „Искра“ ще гостува спектакъл на Държавен куклен театър – Търговище.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в Летния театър като част от „Есенни джаз вечери – Велико Търново 2018“ ще се състои „Джаз за деца“ с Венцислав Благоев и Джазтет.

***
Велико Търново.
От 14.00 часа в Парк „Асеневци“ в рамките на Un Beso Fiesta ще се проведат професионални уроци по бачата с инструктори от България, Румъния и Гърция.

***
Велико Търново/ с. Никюп.
От 16.00 часа на стадиона ще се проведе закриване на лятна полицейска академия.

***
Велико Търново/ с. Беляковец.
От 18.30 часа в читалището ще се проведе концерт „Довиждане, ваканция! Училище, здравей!“.

***
Велико Търново.
От 19.00 часа в МДТ „Константин Кисимов“ в рамките на Фестивалс „Сцена на вековете“ Балет „Арабеск“ представи балета „Ромео и Жулиета“ от С. Прокофиев.

***
Велико Търново.
От 19.30 часа в Парк „Асеневци“ в рамките на Un Beso Fiesta ще се състои Шоу-спектакъл и „Салса парти“.

***
Велико Търново.
От 20.00 часа Летния театър в рамките на „Есенни джаз вечери – Велико Търново 2018“ ще с епроведе концерт на Овърграунд Брас бенд – Стара Загора.

***
Видин.
От 9.30 часа до 10.30 часа Община Видин ще раздава безплатно чували и ръкавици за гражданите, които желаят да се включат в инициативата „Да изчистим България заедно“.

***
Видин.
От 10.45 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ зам.-кметът на Община Видин инж. Цветан Асенов ще присъства на богослуженията и възпоменателните събития във връзка с годишнината от кончината на Видинския митрополит Дометиан.

***
Враца.
От 9.00 часа до 12.00 часа над 80 служители на общинска администрация – Враца ще се включат в Националната кампания „Да изчистим България заедно“. Кметът Калин Каменов ще се включи в почистването на парка в спортния комплекс.

***
Враца.
От 10.30 часа в куклената зала на театъра ще се играе постановката „Безтегловната принцеса“ по Джордж Макдоналд.

***
Враца.
От 19.30 часа на панаирната сцена пред стадион „Христо Ботев“ ще се състои концерт на D2 и Йордан Караджов.

***
Горна Оряховица.
От 18.00 часа на стадион „Локомотив“ ще се проведе среща от Втора лига – мъже между ОФК „Локомотив” град Горна Оряховица и ФК „Ботев” град Гълъбово.

***
Каварна.
От 9.00 часа Община Каварна ще се включи в инициативата „Да изчистим България заедно“.

***
Казанлък.
От 11.00 часа в местността Крънска кория министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва в откриването на първия Национален събор на запасното воинство. От 11.30 часа ще започнат демонстрациите на военнослужещите от 68-ма бригада „Специални сили“.

***
Карлово.
В събота община Карлово се включва в кампанията „Да изчистим България заедно“. В инициативата ще се включат множество институции, фирми, неправителствени организации и граждани от всички населени места.

***
Котел.
От 9.00 часа пред сградата на Общинската администрацията и в кметствата по населени места ще се раздават чували и ръкавици за всички доброволци на кампанията „Да изчистим България заедно“.

***
Кърджали/с. Аврен.
От 11.45 часа в центъра на с. Аврен, община Крумовград ще се проведе Национално поклонение в памет на избитите през 1913 година 42 жени и деца от село Манастир, Беломорска Тракия, организирано от Съюза на тракийските дружества и Тракийски женски съюз в България.

***
Кърджали.
От 13.30 часа в зала 301 на Областната администрация министърът на туризма Николина Ангелкова ще участва в кръгла маса за обсъждане на проекта за 12 винено-кулинарни дестинации. На събитието ще бъдат дискутирани дестинациите „Сакар“ и „Родопи“.

***
Кюстендил.
От 10.00 часа в лесопарк „Хисарлъка“ ще започне кампанията "Да изчистим България заедно".

***
Кюстендил.
От 12.00 часа на площад "Велбъжд" ще се състои ретро парад на автомобили и мотоциклети.

***
Кюстендил/с. Големо село.
От 16.00 часа на площада пред кметството ще се проведе Слънчев фестивал.

***
Монтана.
От 12.00, 14.00 и 18.00 часа в Младежкия дом ще се проведе детско космическо шоу.

***
Петрич.
От 9.00 часа пред НСБ „Цар Самуил“ и пред комплекс „Яворите“ ще се раздават чували, ръкавици и вода на доброволците от кампанията „Да изчистим България заедно“.

***
Перник.
От 10.00 часа на „Алеята на спорта“ ще се проведе футболен турнир, а от 10.30 часа – стрийт фитнес турнир на открито.

***
Пловдив.
От 9.30 часа на бул. „Марица“ №19 администрацията на район „Северен” ще се включи в доброволческата инициативата „Да изчистим България заедно”.

***
Пловдив.
От 10.00 часа ще бъде даден стартът на кампанията „Да изчистим България заедно“.

***
Русе.
От 10.00 часа с екип на екоинспекцията министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участва в почистването на лесопарк „Липник“ (от района на паркинга).

***
Русе.
От 11.00 часа в Историческия музей Посланикът на Бразилия Н. Пр. Ана Мария Сампайо Фернандес ще изнесе лекция, свързана с историята на Бразилия.

***
Симитли.
За поредна година Община Симитли се включва в инициативата „Да изчистим България заедно“.

***
Смолян.
От 18.00 часа пред паметника на Николай Хайтов ще бъдат поднесени цветя по повод 99-ата годишнина от рождението му. В 19.00 часа в зала 1 ще се състои театралната игра „Палежи и грабежи“ по разкази и пиеси на Николай Хайтов.

***
Стара Загора.
От 8.30 часа до 17.30 часа в административните бюра на Община Стара Загора, по райони, ще бъдат осигурени 5 000 полиетиленови чувала и 5 000 чифта ръкавици за еднократна употреба на доброволците от кампанията „Да изчистим България заедно”.

***
Стара Загора.
От 10.00 часа до 17.00 часа служители на РИОСВ-Стара Загора ще отговарят на въпроси на граждани, свързани с организацията по предаване на събраните отпадъци на телефон 042/692 237. Експертите на РИОСВ – Стара Загора отново ще се включат в инициативата „Да изчистим България заедно“.

***
Хасково.
В 9.00 часа пред Община Хасково ще бъде организиран пункт за раздаване на чували и ръкавици за гражданите, които желаят да се включат в кампанията „Да изчистим България заедно“.

***
Шумен.
От 18.00 часа пред паметника на свободата до сградата на Община Шумен ще бъде даден стартът на масовият крос „Шумен бяга 2018г.“

***
Ямбол.
От 20.00 часа на сцената в Градския парк китаристът на групата „Whitesnake“ Бърни Марсдън ще изнесе концерт.