Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Взгляд“: Във Вашингтон видяха опасност от военен алианс между Русия и Китай

13 септември 2018 | 01:56

Снимка: Агенция "Фокус"

Москва. Китай и Русия изпратиха на Вашингтон недвусмислено послание: под американски натиск исторически съперници стават съюзници, пише вестник „Взгляд“ във водещ материал, посветен
Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се срещна с китайския лидер Си Дзинпин, докато повече от три хиляди военни на Пекин участваха в ученията „Восток-2018“. Това е първият случай, че който Москва интергрира китайски сили в свои ежегодни стратегически учения.
Включването на китайски подразделения в маневрите подчертават сериозна промяна: две страни, дълго време възприемащи се една друга като потенциални военни противници, станаха партньори в противопоставянето на САЩ.
Администрацията на президента Доналд Тръмп вече вижда стратегията за национална сигурност в конкуренция с Русия и Китай, които възприема като държави, стремящи се „да създадат свят, който противоречи на ценностите и интересите на САЩ".
Нарастващото напрежение между Китай и Вашингтон направи руската военна техника и опит по-ценна за Пекин. А за Москва в условията на западните санкции се увеличава привлекателността на икономическата мощ на Китай.
През последните години започна да продава на Китай съвременно оръжие, включително зенитно-ракетната система С-400 и изтребител от четвърто поколение Су-35. По-рано в Москва се опасяваха, че Пекин може да им открадне технологията.
Малко вероятно е Русия и Китай да оформят съюз като този на НАТО. „Но двете страни изпратиха ясен сигнал, че може да засилят военната си кординация в случай на конфронтация с Вашингтон, където интересите им съвпадат“, привежда руското издание цитат от статия на Washington Post.
В рамките на пленарно заседание в рамките на Източния икономически форум Путин съобщи за поетапно преминаване към използване на националната валута на Русия и Китай при сделки. Путин увери, че Москва и Пекин имат „доверителни отношения“ в политиката, сигурността и отбраната.
Американският министър на отбраната Джеймс Матис, говорейки за учението на „Восток-2018“, изрази съмнения относно възможността за формиране на военен съюз между Русия и Китай в дългосрочен план.

Превод и редакция: Тереза Герова