Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Российская газета“: САЩ блокираха достъпа на ТУ-214 до наблюдателни полети

13 септември 2018 | 01:17

Снимка: АФП

Вашингтон/Москва. САЩ блокираха достъпа на ТУ-214 ОН до наблюдателни полети по Договора за установяване на режима Открито небе (ДОН), при това без никакво обяснение, подчертават в редакцията на „Российская газета“.
По думите на директора на Националния център за намаляване на ядрените заплахи Сергей Рижков, в периода от 2 до 11 септември в Русия се провело международно проучване на новия тип руски самолет за наблюдение Ту-214 OН, който е оборудван с цифров фотоапарат руско производство OSDCAM4060. В освидетелстването са взели участие 72 експерти от 23 държави-страни по договора. В течение на десет дни в базата на „Кубинка" самолетът и оборудването му са показани наземно пред чуждестранни специалисти, проведени са срещи с конструктори на самолета и разработчици на апаратурата .
На 6 и 7 септември на летището „Таганрог“ са били проведени тестови полети. Обработката на получените цифрови изображения се е извършила в лабораторията на военновъздушната база „Кубинка". Поканените експерти били убедени, че цялото оборудване отговаря на изискванията на Споразумението за разрешаване на способности.
„Относно резултатите от изпитанията ръководителите на делегациите от 22 страни са подписали протокол, чрез който се разрешават наблюдателни полети на този самолет. Ръководителят на американската делегация обаче е отказал да подпише документа, без да обясни каквито и да било причини, като се е позовава на директни указания от Вашингтон", подчерта Рижков.
По думите му, след като блокира приемането на нов руски самолет за наблюдателни полети, американската страна отново е показала, че политическите въпроси са на преден план.
Руските военни отбелязват, че властите в САЩ не могат да приемат факта, че 5-7 години преди САЩ Русия е създала модерен разузнавателен самолет Ту-2014 ОН, снабден с цифрово оборудване, произведено в Русия.
„Ние настояваме за връщането на Съединените американски щати в Договора за Открито небе и изискваме изясняване на възникнала ситуация, в съответствие с неговите условия" , категоричен бе Рижков.
Военният експерт Виктор Литовкин отбелязва, че САЩ изпълняват международни договори, само когато те са изгодни за тях. И в този случай Вашингтон по няколко причини не иска да сертифицира руските самолети. „На първо място, те се отнасят боязливо към информацията, която той може да предостави, и второ, техните самолети, които са включени в Договора за открито небе са със значително по-малки възможности от руския Ту-214 заради недостатъчното финансиране", обясни той.
Практичният обхват на полет на Ту-214 OН е 6,5 хиляди километра. Той е оборудван с три цифрови камери и инфрачервено оборудване, което осигурява на въздухоплавателното средство контрол при всякакви метеорологични условия при полет на ниска надморска височина.
Договорът за установяване на режима Открито небе (ДОН) е подписан през 1992 г. в Хелзинки. Неговата цел е да насърчава изграждането на доверие между държавите чрез механизъм за наблюдение на военните действия и спазване на съответните споразумения. Договорът позволява на 34-те държави-участници да летят над териториите си.