ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Проф. Николай Овчаров: По време на разкопките на Перперикон през 2018 г. открихме „Квартала на бедните“ – гето, където хората са живели почти в нищета

12 септември 2018 | 18:47

Снимка: Николай Овчаров

София. По време на разкопките на Перперикон през 2018 г. открихме „Квартала на бедните“ - гето, където хората са живели почти в нищета. Това каза за Агенция „Фокус“ археологът проф. Николай Овчаров във връзка с финала на разкопките на Перперикон за сезон 2018. „Днес беше последният ден на нашите тримесечни проучвания, които завършиха с интересни резултати. Може би не са толкова ефектни, както обичат хора – със златни съкровища и с грандиозна архитектура, но надзърнахме в една страна на живота на хората, която много трудно се хваща дори и по археологически път“, обясни проф. Овчаров.
Той уточни, че става дума за откриването на голям квартал, в който са живели най-бедните хора през 13 – 14 в. „Това е нещо много интересно, защото най-често не се обръща много внимание на тази страна от живота, а тя си съществува – имаме го това нещо и днес в нашето битие. Това е много важно за изясняване на структурата на Перперикон през 13 – 14 в. Вече добре познаваме акропола, който е напълно разкрит – знаем, че по това време там е имало един много мощен средновековен замък, в който се е намирала архонтската резиденция. Наоколо пък е крепостта, която също е с доста прилични сгради“, каза още археологът.
От думите му стана ясно, че в Южния квартал са се намирали най-бедните зони. „Там е гетото на Перперикон, ако мога така да се изразя. Тази година разкрихме 11 такива сгради, които са оградени със собствена страна. Касае се за хора, живеещи почти в нищета“, каза още той. Проф. Овчаров обясни, че сградите са разкрити в долната им част, а нагоре най-вероятно са били с плетени стени и покриви от слама. „В тях се открива само това, което е било най-необходимо за живота – керамика, съдове, ножове. Разбира се, и предмети на култове, защото това са били християни. Открихме тази година например три кръста, които са носени върху тялото на човека. Много интересен е моментът, че този „Квартал на бедните“ е много близко до големият Некропол, където разкрихме над 200 гроба. Очевидно е, че всъщност гробището е обслужвало именно този квартал. Неслучайно и гробовете, които разкрихме през последните две години, не са особено богати, а напротив – доста беднички. Всъщност открихме крайните квартали на Перперикон, които ни показват социалното разделение през 13 – 14 в. – времето на развитото Средновековие“, посочи проф. Овчаров.
Цветилена СИМЕОНОВА