Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

„A1 ON“ (Македония): Австрия призова балканските държави да определят границите си преди да се присъединят към Европейския съюз

12 септември 2018 | 15:15

Снимка:

Виена. Ръководителят на отдела по разширяването на ЕС към австрийското МВнР Клаус Волфер заяви, че страната му е притеснена от граничния спор между Хърватия и Словения, заради което смята, че страните от Западните Балкани трябва да решат граничните си проблеми преди влизането си в Съюза, предава скопската електронна медия „A1 ON“.
Говорейки на конференция, посветена на австрийското председателство на ЕС в Сараево Волфер подчерта, че именно заради този граничен спор в Съюза съществуват резерви за членството на Западните Балкани
„Председателството на Австрия с ЕС представлява възможност за нейните представители да поръчат на политиците от балканския регион, че сред най-важните цели е и решаването на граничните въпроси и трябва да бъдат решени преди приемането в ЕС“, добави Волфер.
Според него европейската интеграция на балканските страни ще зависи от „три възела“ - отношенията между Македония и Гърция, преговорите между Сърбия и Косово и начина, по който ЕС ще отговори на предизвикателствата, които идват от САЩ, Китай и Индия.
„Първият (възел) ще бъде лесно решен, защото компромисът е почти тук, затова Македония би трябвало да бъде интегрирана не само в НАТО, но и в процеса на присъединяване към ЕС“, убеден е служителят.
Що се отнася до отношенията между Белград и Прищина, Волфер оцени, че нещата тук са по-сложни, но добави, че все пак е важно, че диалогът е в ход.
Превод и редакция: Виктор Турмаков