Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Еврокомисарят Мария Габриел: Държавите членки ще вземат решението за лятното часово време

02 септември 2018 | 11:15

Снимка: ГЕРБ

Варна. Нека не забравяме, че държавите членки са тези, които трябва да вземат решението за лятното часово време. Това каза пред журналисти във Варна комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел по повод инициираната от ЕК анкета, в която 4,6 млн. европейци гласуваха за отмяна на лятното часово време, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На мен ми се иска да видим дебат, в който да бъде взето мнението на всички граждани. Ясно да бъдат разчетени последствията върху икономиката и здравето ни, така че решението да бъде адекватно“, обяви тя.
По повод инициативата на ЕК, в която общините могат да кандидатстват за финансиране за безплатен интернет Мария Габриел посочи: „Оставаме със същата процедура за тези общини, които вече са се регистрирали. Те няма да има нужда да се регистрират отново“. „В рамките на 3 секунди имахме 5 хил. регистрации, а за 10 секунди - 11 хил. регистрации. Не успяхме да се справим чисто технически“, коментира тя. „Осигурихме допълнителни средства, така че всички общини, които са кандидатствали да имат сигурност, че ще получат ваучера си. Да можем да осигурим и допълнителни такива“, заяви еврокомисарят и допълни, че процедурата стартира отново след септември, а от общините ще зависи да се случи максимално бързо. „Няма никакъв пробив, свързан с личните данни. Това е много важно, за да успокоим всички общини“, каза още Габриел.
Попитана тя ли ще бъде водачът на ГЕРБ за евроизборите тя заяви: „Европейските избори ще са момент, в който Европа ще даде среща със себе си. Момент, в който лидерите на Европа ще дадат ясна заявка въз основа на какви ценности и политики ще отговорим на предизвикателствата. Лидерът в България е Бойко Борисов“. „Пожелавам си да има повече такива лидери в Европа, които отговорно и с много реалистичен и критичен поглед да не пренебрегват проблемите. Назовавайки ги да търсят решение в диалог със всички останали“, каза още еврокомисарят.