ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Янка Такева, СБУ: Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка

17 август 2018 | 10:24

Снимка: http://www.sbubg.info

София. Тоталната забрана на мобилните телефони в учебния процес е грешка. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“.
Такева обясни, че в Закона за образованието са забранени телефони, смартфони и таблети по време на учебните часове. „Но когато те са необходими за индивидуална работа с учениците или по някакъв друг повод, разбира се, че се използват от учителите и учениците и това е много добър подход и много добра практика. Така че трябва да разделим въпроса на две – когато са необходими за учебния процес, ги използваме, а когато не са необходими, да стоят събрани в една кутия на катедрата и когато си тръгват учениците, отново да си ги взимат, така че да няма проблеми. Тоталната забрана в учебния процес на технологиите, с които разполагат учениците, е грешка. Така че да ме извинят колегите от КТ „Подкрепа“, които искат това. Трябва повече да се вслушват в учителите“, коментира тя.
Такева обясни, че сред основните приоритети, които трябва да си постави МОН, това са дигитализацията в образованието и финансирането за подобряване на материално-техническата и дидактическата база в училище с цел създаване на по-добри условия и подобряване на училищната среда. По думите ѝ средата е изключително важна при мотивацията за работа на учителите и учениците.
На въпрос ще бъде ли намалена тежестта на ученическите раници през новата учебна година, Такева отговори, че в тази посока се правят много добри политики. „Има желание въпросът да се реши, но това не може да стане с вълшебна пръчка. Нещата могат да се решат само ако учениците са много добре подготвени в целодневната организация на работа, оставят си раничките в гардеробчетата и ги носят само понеделник и петък“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”