ОбществоВИЖ ВСИЧКИ

Янка Такева, СБУ: За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура

17 август 2018 | 09:56

Снимка: http://www.sbubg.info

София. За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че най-голям дефицит традиционно се наблюдава сред учителите по природо-математическите дисциплини, математика и информатика. По думите ѝ липсват също и учители по чуждоезиково обучение и по начална и предучилищна педагогика. „Но от тази година имаме дефицит на учители по изобразително изкуство, по музика и по физкултура. Това е нещо ново за тази учебна година и затова много се надяваме специалистите - не само тези, които излизат от университета, но и тези, които са с педагогическа способност и работят в други сфери, да предпочетат образованието“, коментира тя.
Такева посочи, че едно от основните предизвикателства пред предстоящата учебна година е квалификацията на учителите, която да подпомага изпълнението на политиките за подобряване на организационно-педагогическата дейност. „Тя ще подпомогне и подобряването на политиките за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес чрез подобряване компетенциите на учителите във всички посоки, свързани с новите изисквания и предизвикателства пред образователната система“, коментира председателят на Синдиката на българските учители. Като друго предизвикателство Такева посочи развиването на политики за задържането на децата в училище, особено от рисковите групи семейства.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”