Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

ZDF: Подкрепата за „Алтернатива за Германия“ продължава да се увеличава, показва проучване

11 август 2018 | 09:26

Снимка:

Берлин. Последното проучване на обществената телевизия ZDF показва, че подкрепата на избирателите за популистката „Алтернатива за Германия“ продължава да се увеличава и тя вече може да разчита на гласовете 16% от гражданите на ФРГ – с един процент повече спрямо предходната седмица.
Увеличава се и подкрепата за партията „Зелени“, които в неделното издание на „Политически барометър“ събират 15% - скок с един процент спрямо предната седмица и най-добрият резултат, който партията е постигала за последните шест и половина години.
Рейтингът на Съюза (ХДС/ХСС) остава без промяна – 31%, на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) също – 18%. Спад от два процента регистрира „Левица“, която може да разчита на гласовете на девет на сто от германците. Подкрепата за Свободната демократическа партия (СвДП) е с един процент повече спрямо предходната седмица, достигайки до осем процента.
Спад за Съюза (ХДС/ХСС), рекордна подкрепа за „Алтернатива за Германия“ – това показaха последните проучвания на общественото мнение, проведени по поръчка на телевизионния канал ARD в началото на месеца. Съгласно резултатите от анкетите, проведени в първите дни на август, рейтингът на управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС) бе сринат до 29% - най-ниските нива, регистрирани някога в историята на политическия блок. За сметка на това „Алтернатива за Германия“ можеше да разчита на подкрепата на рекордните 17 на сто от гражданите на ФРГ.

Превод и редакция: Тереза Герова