ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

По нареждане на премиера Бойко Борисов БАБХ спря обществената поръчка за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни (ОБЗОР)

10 август 2018 | 19:55

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спря обществената поръчка на стойност малко над 336 хил. лв. за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, стана ясно по време на извънредна пресконференция на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев. Той обясни, че решението е взето след разговор между него и премиера Бойко Борисов след породилите се в обществеността съмнения, че фирмата, към която БАБХ се е обърнала за тези доставки, не разполага с опит в тази търговия и е създадена много скоро преди обявяването на поканата.
По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов коментира във Варна, че ще провери случая с обществената поръчка и ако има проблем, ще я анулира. „Не искам всеки ден да се обясняваме на кого ли не за такива гадове“, заяви Борисов. Директорът на агенцията обясни, че БАБХ юридически е действала напълно законно, тъй като фирмата се е оказала единствената, която може да внася у нас регистрирания набор от препарати за изследванията на болестта и заяви, че оставката му не е искана от премиера.
Взетите близо 8000 проби в 20-километровата зона около огнищата в Ямболско и Бургаско ще бъдат изследвани в лаборатории от Европейския съюз, посочени от Генерална дирекция САНТЕ на Европейската комисия (ЕК), като финансирането на изследванията ще се поема от ЕК.
Деница КИТАНОВА

Свързани новини