ЗдравеопазванеВИЖ ВСИЧКИ

Фондът за лечение на деца е с нов директор (ОБЗОР)

10 август 2018 | 18:09

Снимка: Министерство на здравеопазването

София. Д-р Георги Деянов е новият директор на Център „Фонд за лечение на деца“. След предварителни разговори, че желае да напусне поста по лични причини, в четвъртък министър Кирил Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова от длъжността, считано от 20 август 2018 г.
За да не се допусне забавяне в работата на администрацията и за да се осигури приемственост в ръководството на Фонда, министърът назначи на длъжността директор на ЦФЛД д-р Георги Деянов, считано от 20 август 2018 г. До месец май 2017 г. д-р Деянов е работил като главен експерт в Център „Фонд за лечение на деца“. Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г.
Това е петата рокада в ръководството на центъра от 2016 г. насам, след като през септември миналата година д-р Мариета Райкова смени на поста д-р Тинка Троева. Д-р Троева бе уволнена с мотива, че системно е нарушавала правилника на организацията, което е довело до редица закононарушения. По-рано същата година от поста си тръгна проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари след настояване от служебния здравен министър Илко Семерджиев. Причина за това бе скандала с 9-годишния Байрям Али, който трябваше да замине да се лекува в чужбина, но ден преди заминаването здравното министерство го спря с аргумента, че необходимите операции могат да се извършат и у нас. Самият Пилософ пое ръководството на Центъра, след като ГДБОП и прокуратурата влязоха във фонда и обвиниха предишния директор Павел Александров в корупция и престъпления. Сред обвиненията срещу Александров, появили се тогава в публичното пространство, бе това че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки, че е имало възможност това да става у нас.