БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Косовският въпрос навлезе в решаваща фаза, ще има ли размяна на територии? (ОБЗОР)

10 август 2018 | 16:21

Снимка: Gazeta Express

Великите, а и по-малките сили се активизираха в диалога Прищина – Белград, докато сърби и албанци се чудят как и дали да разделят спорните между тях територии в Сърбия и Косово.
Косовските власти за пореден път не се съобразиха с поредния краен срок, изтекъл на 4 август, за създаване на статут за „Общността на сръбските общини“ (ОСО) в северната част на най-младата балканска държава, което е тяхно задължение, поето с подписването на Брюкселския договор през 2015 година, където се предвижда, че косовските сърби ще имат пълна „свобода“ в икономическото си развитие, образованието, здравеопазването, градското и селското планиране, като се позволява на Белград да изпраща директна финансова помощ на ОСО. В замяна, общините ще се съгласят на пълна интеграция в Косово.
Това предизвика политически смут в двете враждуващи страни, които освен това си размениха заплахи и организираха военни маневри, за да се разубедят една друга от необмислени действия.
Междувременно, на масата за преговори бе сложена подялбата на спорните територии, което имаше сериозен отзвук вътре в страните, в региона, а и извън него.


Косово

Президентът на Косово Хашим Тачи излезе с инициатива за „корекция на границите“, която, както поясни държавният глава в последното си изявление, „предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било прозрачен и отговорен мирен процес между Косово и Сърбия“, но не и „разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово“. Той ще направи официално предложение за това на следващия кръг от диалога между Сърбия и Косово в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз.
С особено мнение по въпроса обаче е косовският премиер, който смята, че „границите се задават само с война и само войната може да ги промени. Всички албанци биха искали Прешево да се присъедини към Косово, но знаете че тези граници са поставени с влизането на НАТО. 10 000 души са загинали за тези граници и не можете да си играете с тях“, заяви косовският премиер“.

„Няма съмнение, че албанците в долината приеха това с огромно задоволство. След като Сърбия не е готова да подобри положението на албанците, тя трябва да се изтегли и от Долината, и от Косово, защото тези албанци трябва да бъдат обединени в Република Косово“, реагира на инициативата на Тачи лидерът на Демократическата партия на албанците в Прешевската долина Рагми Мустафа, който обясни още, че „няма ръка, която би посмяла да подпише споразумение, оставящо албанците колонизирани в Сърбия“.
„Международната общност не възпрепятства постигането на споразумение, което разрешава проблемите между две съседни страни. Имаме две обявления от посланиците в Прищина и Белград и ние гледаме на тях като на финалната зелена светлина за това, че всякакво предложение може да бъде сложено на масата за преговори“, добави Мустафа.

Сърбия

„Аз съм за – и това се състои моята политика – за делинеация с албанците. Съществуването на територия, за която не се знае кой как се отнася към нея и какво принадлежи на кой – това винаги е източник на потенциален конфликт“, заяви в загадъчно изявление президентът на Сърбия пред журналистите в четвъртък, може би визирайки размяна на територии между Белград и Прищина.
Държавният глава добави, че не може да говори за какво преговаря с косовските албанци и обясни, че „ще разкрия картите на Сърбия в хода на преговорите“
Бързо към неговото мнение се присъедини и външният министър Ивица Дачич който подчерта, че ще подкрепя стремежа на държавния глава Александър Вучич към разграничаване с албанците и смята, че това е единственото възможно решение, което той самият предлага от около 10 години.
Освен това той даде допълнителни разяснения по въпроса:
„С идването на новата администрация се промени позицията, в смисъл, че са отворени да разгледат всички предложения за творчески и гъвкави решения. Именно това искаме ние“, посочи Дачич. Според неговото мнение, „САЩ, Русия и Франция биха приветствали постигането на компромисно решение“.
„ЕС модерира диалога, а от друга страна Германия е тази, която казва, че границите не трябва да се променят, но ние казваме, че първо бяха променени границите на Сърбия... Така не можете да затворите кутията на Пандора и да кажете, че нищо не се е случило и няма да се случи в бъдеще. Положението е такова, че всички гледат на Прищина като на дестабилизиращ фактор, който отхвърля компромиса. Техните изказвания са екстремни и не ни приближават към трайно решение“, категоричен е министърът на външните работи на Сърбия.
Директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че да се даде членство на Косово в ООН, докато в същото време Сърбия не получава нищо означава Белград да приеме обявената независимост на цялата косовска територия и да остави северната част на страната завинаги, с което негласно се присъедини към партията в Сърбия, която смята, че Белград трябва да направи определени териториални и други отстъпки, за да затвори опасния конфликт с албанците.
Разбра се още, че Признат статут на Сръбската православна църква в Косово, както и отдаване за неограничен период на специален правен режим на 44 обекта, представляващи специфична зона на сръбската култура и наследство, е сред ключовите искания на Белград в рамките на диалога за нормализация на отношенията с Прищина, както написа белградския ежедневник „Вечерни новости“.
Не на това мнение обаче е сръбската опозиция, която през септември ще учреди опозиционен блок.
Лидерът на Сръбската народна партия (СНП) и бивш външен министър на страната Вук Йеремич, който е най-вероятният лидер на Съюза, заяви, че опозиционният Съюз за Сърбия ще бъде формиран в началото на септември и че първото голямо предизвикателство, с което той ще се заеме, е Косово, тъй като управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) се подготвя да подпише катастрофален договор, с който ще се даде правото на Прищина да стане членка на ООН.
„За да бъде работата още по-лоша, на масата за преговори е сложена размяна на територии и ново прекрояване на границите, според което Прешевската долина ще бъде дадена на самопровъзгласенето Косово“, обясни той и обобщи позицията на лагера, който се противопоставя на каквато и да е промяна на границите:
„Не съществува държава, която е готова да промени своята граница в мирно време. Това е много опасен прецедент, тъй като утре някой ще поиска друга промяна на границите – например в Санджак или кой знае къде“.
Скоро след това Сръбската демократическа партия (СДП) реши да излезе от всички коалиции на общинско ниво, които има с управляващата СПП.
Както обясни лидерът на фракцията Милош Йованович, решението за прекратяване на коалицията с управляващата партия е взето, защото правителството е „направило държавна измяна, като е предала Косово и Метохия“. Той заяви, че СДП прави разлика между местна и национална политика, но тя може да бъде осъществявана „при нормални политически обстоятелства“, които вече не съществуват.
По неговите думи, вътрешният диалог за Косово и Метохия, иницииран от лидера на СПП и президент на Сърбия Вучич е бил „фарс“ и е послужил, „за да се подготви почвата за капитулация и предаване на държавата“ – и разкритикува държавния глава за скорошните му изявления, които той смята за скандални и обидни.
Йованович припомни думите на Вучич, че „всеки сърбин знае, че Косово е загубено“, както и че президентът „е изразил надежда“ за подписване на легално обвързващо споразумение с Прищина. Освен това президентът е казал, че в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН „не се говори за Сърбия“.
„Питам го публично: защо той релативизира документ, който ясно заявява, че Косово е Сърбия“, заяви политикът.
Председателят на политическия съвет на СДП Милош Кович заяви пред журналистите, че „всички маски паднаха“ и това излиза извън рамките на законността, Конституцията и международните договори, а Вучич и неговите съдружници влизат в сферата на „държавната измяна“.
В допълнение към това, от посолството на САЩ в Белград заявиха, че е време участниците в преговорите за окончателния статут на Косово да бъдат изобретателни и гъвкави, предава скопското електронно издание „Локално“.
Според дипломатическото представителство, Белград и Прищина трябва да предложат решение, което идва и от двете страни. Както са заявили от посолството пред сръбските медии, САЩ са готови да се включат в преговорите, за да бъде постигнат цялостен договор.


Великите сили

Русия

Президентът на Русия Владимир Путин ще се срещне със сръбския си колега Александър Вучич на 15 септември в Москва. Двамата ще обсъдят разрешаването на косовския въпрос, съобщиха руските медии.
Нито една друга страна не защитава интересите на Белград, така, както Русия, особено по косовския проблем, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в петък, 10 август, в хода на визитата на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова в страната.
Захарова обаче заяви, че Москва не подкрепя „делинеацията“ като разрешение на косовския въпрос. Тя подчерта, че Русия се застъпва за постоянство и за суверенитета на сръбската територия, но добави, че страната й ще уважи решенията на Белград.
В отговор на това Дачич направи завой и реши, че „делинеацията“ „не е окончателно решена“.
„Това е нещо, което смятаме, че представлява възможност за постигане на компромис“, оправда се първият дипломат на Сърбия.

САЩ

След като по-рано Вашингтон отхвърляше каквато и да е промяна на статуквото по косовския въпрос, в четвъртък Държавният департамент на САЩ призова Косово и Сърбия да избягват негативната риторика и да работят заедно за постигането на споразумение, което да осигури стабилност за двете страни, както и за региона, като цяло.
„Администрацията на САЩ има стабилна политика: Същността на всяко споразумение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия трябва да дойде от страните. Ще продължим да подкрепяме двете страни и Европейския съюз като посредник на този диалог. Косово и Сърбия трябва да излязат с приложимо и устойчиво споразумение, което да не създава нестабилност в някоя от страните или региона. Това изисква визия и гъвкавост и от двете страни. Насърчаваме страните да поемат пълен контрол над процеса, да избягват всяка негативна риторика и да работят заедно по конструктивен начин ", се казва в изявлението на ведомството.
Все пак в петък посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауие заяви, че приятелството между Вашингтон и Косово няма да се промени, за да успокои разтревожените от горните заявления косовари.
„Приятелството между нашите две страни е много ценно и независимо от това, което сте чули напоследък, нашето приятелство няма да се промени“, подчерта американският дипломат пред доброволците от Корпуса на мира в Косово.

Другите чуждестранни фактори

Правителството на Великобритания смята, че призивите за корекция на границата между Косово и Сърбия биха могли да бъдат дестабилизиращи, а Германия продължава да твърди, че преместването ѝ е рисковано.
Британското посолство в Прищина посочи, че нормализирането на отношенията между Косово и Сърбия е важно за сигурността, стабилността и просперитета на двете страни и на региона. От там добавят, че британското правителство смята, че това трябва да бъде основа за признаване на независими и суверенни държави в рамките на сегашните граници.
„Смятаме, че призивите за поправяне на националните граници могат да бъдат дестабилизиращи“, коментира дипломатическото ведомство.
„Германия няма промяна в позицията по граничния въпрос“, съобщава германското посолство в Прищина. Длъжностните лица заявиха, че разделянето на Косово би могло да доведе до създаването на потенциално дестабилизиращ ефект в региона и извън него, поради което Германия е категорично против разделянето.

Освен това се разбра, че Берлин има собствен план за разрешаване на конфликта. В първата фаза на изпълнението му следва да бъде формирана Общността на сръбските общини с по-големи правомощия от предвидените, за което германският канцлер настоя и на последната си среща с косовския президент Хашим Тачи. От друга страна, планът на германския канцлер ще подразбира проверка на ситуацията на място, т.е. признаване без признание. Според Telegraf.rs това означава Белград „да признае реалността, но не и независимостта“. Прищина ще трябва да се примири , че няма да стане член на международните институции и организации.
За „големия финал“ ще се чака 20 г. След изтичането на този период, Общността на сръбските общини ще се проведе референдум за отцепване, което ще се създаде реална възможност на населената предимно със сърби северна част на Косово да се върне под ефективната власт на Белград.

Македонските партии се противопоставят на възможна подялба на Косово, или промяна на границата между Косово и Сърбия. Най-голямата управляваща партия в страната – Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) се обявява в защита на принципа за неделимостта на границите и подобряване на междусъседските отношения.
От албанската партия „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ) пък заявиха, че подобни теми не трябва дори да се дискутират, тъй като регионът е поел по добър път за членство в евроатлантическите структури.
Говорителят на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Димче Арсовски е потвърдил пред „Алсат – М“, че неговата фракция е против промяна на границите.
От „Алианса за албанците“ подчертават, че албанците нямат територии за губене, а напротив.