БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Anadolu Agency: Гърция укрива терористи, отказва екстрадицията им

10 август 2018 | 14:04

Снимка:

Анкара. За последните десет години Гърция не е удовлетворила нито едно искане на Турция за екстрадиция на лица, издирвани за връзки с терористични организации, предава Anadolu Agency.
По информация на Министерството на правосъдието на Турция, в периода от 2008 до 2018 година, турската страна се е обръщала към Атина с искане за предаване на 66 лица, свързани с такива терористични организации като „Революционната народно-освободителна партия-фронт“ (РНОПФ) и „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК).
След осуетяването на опита за преврат на 15 юли 2016 година, Турция е изпратила в Гърция досие и на избягали участници в терористичната организация на Фетулах Гюлен (ФЕТО), отбелязва турската държавна агенция.
Общо, за 10 години Анкара е искала от Атина да предаде 20 участници във ФЕТО, четирима терористи от ПКК, 33 терористи от РНОПФ и девет крайнодесни, припомня „Анадолската агенция“.
Съдебните инстанции на Гърция, след като са разгледали всички тези въпроси, не са приели нито едно решение в полза на Турция, продължава медията и посочва, че искането за предаване на Турция на 24 терористи все още се разглежда от гръцките съдебни органи.

Превод и редакция: Иван Христов