Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

Ученици от гимназията по туризъм във Велико Търново ще проучват скални манастири по време на поклонническия поход „Св. Иван Рилски“

12 юли 2018 | 22:02

Снимка: Агенция "Фокус"

Велико Търново. Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново ще се включат в поклонническия поход „Св. Иван Рилски“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново преподавателят в гимназията Евгени Коев. Походът ще тръгне от 14 юли от Никопол, като последна точка е София. След това групата от Велико Търново ще се слее с националния поклоннически поход „Рилския чудотворец“ от столицата до Рилския манастир, който се организира между 1 и 6 август всяка година, от 2010 година насам. В преминаването на маршрута ще се включат Евгени Коев и двама негови ученици от Клуба по спелеология към училището. Основна тяхна цел ще е да събират данни за интересни места в селищата, през които преминават. Те ще разгледат природни и културни забележителности. „Ще се постараем да картираме единствената запазена до този момент жилищна скална къща в България. Тя е почти в руини, но е запазена в по-голямата си част. Ще документираме това, което е останало. От наша гледна точка това е една забележителност, която трябва да бъде съхранена и евентуално възстановена по-нататък, за да бъде превърната в едно интересно място за туризъм. Преди 10-ина дни научихме за още един скален манастир, който е по маршрута на поклонническия път. Ще използваме времето си да локализираме и да проучим и този скален манастир, за който нямаме никакви сведения. Информацията, която получихме беше от местните хора, от преданията и паметта, която е запазена в селото, през което минахме по време на проучването на маршрута“, допълни Евгени Коев.
Маршрутът на поклонническия поход „Св. Иван Рилски“ преминава през Никопол, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, София и завършва на 6 август в Рилския манастир.
Надежда КРЪСТЕВА