ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Законът за горивата е окончателно приет, от НФСБ ще сезират ЕК (ОБЗОР)

12 юли 2018 | 19:40

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Народните представители приеха окончателно новия Закон за административното регулирани на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход или т.нар Закон за горивата. Законът ще влезе в сила 6 месеца след обнародването му в „Държавен вестник“. Текстовете предизвикаха напрежение в „Обединени патриоти“. След Коалиционен съвет и среща на ПГ разногласията по закона останаха. Лидерът на Атака Волен Сидеров настоя НФСБ да му се извинят заради декларацията си, в която според него го обвиняват в лъжа. В парламента вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му ще сезира Европейската комисия за Закона за горивата. Той обърна внимание, че в закона се нарушават директиви и има дискриминация спрямо малките търговци на горива.
Според закона министърът на икономиката ще контролира регистрацията на търговците с горива. Първоначалното предложение беше това да бъде министърът на финансите, но по предложение на ГЕРБ текстът се промени. Министърът на икономиката ще бъде подпомаган от Специално звено в НАП. Звеното ще приема и проверява документите, ще извършва проверки и ще съставя актове при нарушения. Към икономическото министерство ще се създаде Консултативен съвет, който да отговаря за сътрудничеството между държавата и търговците. Депутатите решиха от големите търговци да се изисква капитал не по-малък от 1 млн. лева. Първоначалното предложение беше капиталът да бъде 3 млн. лева. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева. Съхраняващите нефт трябва да разполагат с капитал не по-малък от 1 млн. лева, със собствени или наети съдове. Според закона за пълнене на бутилки с втечнени газове и за дистрибуция на бутилки ще се изисква капитал не по-малък от 20 хил. лева. Дистрибуторите трябва да разполагат с минимум 10 хил. собствени бутилки за съхранение. Търговците с горива са задължени при подаването на заявление за регистрация по закона да предоставят парични обезпечения. Идеята е те да служат в случай на непогасени задължения. За едрите търговци обезпечението е 500 хил. лева, а за дребните- 20 хил. лева. Първоначално за търговците на дребно цифрата беше 200 хил. лева. За пълнене на бутилки с газ- 20 хил. лева, а за дистрибуция- 100 хил. лева. Търговците могат да отговорят на изискването с пари или с безусловна банкова гаранция. Търговците на горива ще плащат глоба от 25 до 250 хил. лева за нарушения. Нефт или продукти от нефтен произход, превозвани без регистрация ще се отнемат в полза на държавата, независимо чия собственост са. Лице, което като законен представител на юридическо лице или едноличен търговец, е допуснало нарушение се наказва с глоба от 1000 до 10 хил. лева. За повторно нарушение глобата е от 50 до 500 хил. лева. Депутатите решиха за непредставяне на документ за обезпечение или за документ с невярна информация глобата да бъде от 2 до 5 хил. лева. За повторно нарушение- от 5 до 20 хил. лева.
Новият закон беше гласуван на фона на протести пред парламента и на „Капитан Андреево“ на 11 юли. Тогава собствениците на малки бензиностанции и превозвачите на гориво обявиха, че ще обжалват в съда приетите текстове. В знак на протест представители на малките бензиностанции блокираха движението на границата за около 2 часа. Блокадата се оказа без разрешение, затова на протестиращите бяха съставени актове.
Биляна ИВАНОВА