БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Зоран Заев: Казах ви, че режимът на Груевски ще падне – той падна, сега ви казвам, че референдумът ще успее

12 юли 2018 | 18:54

Снимка: Макфакс

Брюксел. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изтъкна писалката като символ на постиженията на правителството на днешната пресконференция в Брюксел след подписването на поканата за започване на преговори за членство в НАТО, предава македонският „Фокус“.
На въпрос на журналист, дали референдумът за промяна на името на страната ще мине, Заев заяви, че никога не си е представял, че това няма да се случи.
„Казах ви, че ще падне режимът (на бившия премиер на Македония Никола Груевски – бел.ред.) и той падна. Казах ви, че ще станем 30-ата членка на НАТО и станахме. Тази писалка придвижва всичко. Режимът падна с писалка, сега подписахме и получихме покана за НАТО. Вярвам до небето. Получихме дата за преговори с ЕС... Не мога и да си помисля, че референдумът няма да успее. Ще успее и ще бъде послание, че има народи, нации и мултиетнически общества, които вярват в своето бъдеще. Колкото и да е тежко, ще направим това решение ще го вземем всички заедно в Македония“, заяви Заев.
Той изрази съжаление, че президентът на страната Георги Иванов не е част от делегацията на Македония в НАТО. От него, както заяви премиерът, не са получили нищо, нито каквато и да е заръка, нито честитка за поканата на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов