БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Македония получи покана за членство в НАТО (ОБЗОР)

12 юли 2018 | 17:56

Снимка: Макфакс

Скопие/Брюксел. Македония получи официално покана за започване на преговори за членство в НАТО. В рамките на официална церемония в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг връчи поканата на премиера на страната Зоран Заев и му честити за проявената политическа храброст.
„Радвай се, Македонийо! Вратите за нашето пълноправно членство в НАТО са отворени“, написа министър-председателят на Македония в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод официалната покана от Алианса за започване на преговори за членство. „Нашите партньори и приятели ни направиха признание. Признат е силният ни ангажимент. Това е голям, исторически ден за Република Македония“, написа Заев. По-късно той обяви, че през почивните дни в 15 града в страната ще бъдат организирани празненства по повод поканата за започване на преговори за членство в НАТО.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остана недоволна: партията поиска оставката на министъра на външните работи Никола Димитров заради „дипломатическо фиаско“.
„Македония не получи нито безусловна покана за НАТО, нито дата за началото на преговорите с Европейския съюз. Със СДСМ Македония преживя истинско дипломатическо фиаско", се казва в съобщение от партията на Християн Мицковски, в което е дадена оценка за крах на дипломацията на управляващото правителство. Поради тази причина ВМРО-ДПМНЕ призовава за поемането на отговорност. „Тъкмо затова първа стъпка на управляващите е оставката на Никола Димитров, който заедно с (премиера) Зоран Заев доведе страната до задънена улица“, се казва още в текста, разпространен от опозиционната партия.

В съседна Гърция изразиха желание първи да подпишат протокола за членството на Македония в НАТО. Но Панос Каменос, председателят на коалиционния партньор в гръцкото правителство – „Независими гърци“, не промени позицията си: Македония няма да стане член на НАТО, защото договорът за името няма да бъде изпълнен.
Говорейки пред журналисти в Брюксел, министърът на отбраната на Гърция, който заедно с премиера Алексис Ципрас участва в срещата на върха на НАТО, подчерта, че Преспанският договор никога няма да бъде приложен, защото – съгласно думите му, парламентът в Атина няма да го ратифицира. Гражданите също не биха го приели, ако бъде организиран референдум по въпроса.
„Може да събират покани и да се снимат, но нямат шанс за влизане в НАТО, докато използват името „Македония“, категоричен бе Каменос.

Какво обаче предстои? Македония трябва да стане 30-тия член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Най-напред, както предвижда и Договорът за името, Македония трябва да организира референдум, на който гражданите да се произнесат за споразумението. Но към настоящия момент този процес е блокиран, тъй като Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не е формирана.
В зависимост от резултатите от референдума ще бъдат повдигнат и въпросът за въвеждането на конституционни промени. В преамбюла ще трябва да бъде отстранено определението „гражданин на Македония“, каквито и да било претенции за ирендентизъм или аспирации спрямо Гърция и античната й история. Очаква се това да бъде най-трудната задача, тъй като за изменения на Основния закон е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Допуска се, че опозицията ще внесе голям брой възражения и предложения.
В случай че правителството и опозицията успешно приемат конституционни промени, следва етапа на създаване смесени комисии, които ще преговарят с представителите на Алианса. След края на преговорите и предвидените две заседания процесът на членството на Македония продължава парламентите на държавите-членки на НАТО. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от 29-те държави-членки и от самата Македония. В някои парламенти и в Сената на САЩ за ратификацията се изискват две трети от гласовете.
След тази фаза премиерът Зоран Заев ще представи официално споразумението. Когато се констатира, че Македония е изпълнила предвидените в него условия, НАТО официално ще издигне знамето на страната пред официалните си институции.

Редакция: Тереза Герова