Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Европейска комисия: Лятната междинна икономическа прогноза за 2018 г. предвижда устойчив растеж на фона на нараснала несигурност

12 юли 2018 | 15:58

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Лятната междинна икономическа прогноза за 2018 г. предвижда устойчив растеж на фона на нараснала несигурност. Очаква се през 2018 и 2019 г. растежът да остане силен, като в ЕС и еврозоната през тази година той ще бъде 2,1 %, а през 2019 г. - 2 %. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.
След пет поредни тримесечия на силен растеж обаче икономиката забави темпо през първата половина на 2018 г. Очаква се през втората половина на годината растежът леко да се засили, тъй като условията на пазара на труда се подобряват, дълговете на домакинствата намаляват, потребителското доверие остава високо, а паричната политика е все така благоприятна.
Основните предпоставки за устойчив икономически растеж в ЕС и еврозоната се запазват. Забавянето на темповете на растежа се дължи отчасти на временни фактори, но в някои страни от ЕС роля за това може да са изиграли и нарастващото напрежение в търговията, високите цени на петрола и политическата несигурност.
В резултат на покачването на цените на петрола от пролетта насам инфлацията през тази година се очаква да бъде средно 1,9 % в ЕС. Прогнозата за 2019 г. остава непроменена - 1,8 %.