Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: На фона на напрежението в Брюксел:Доналд Тръмп насрочи пресконференция

12 юли 2018 | 13:26

Снимка: АФП

Брюксел. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп насрочи пресконференция в Брюксел, след като исканията му за незабавно увеличение на разходите за отбрана на страните от НАТО провокираха генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг да свика извънредно заседание, предава AFP.
От Белия дом потвърдиха, че Тръмп ще говори пред репортери след края на спешната среща на Северноатлантическия съвет на НАТО.
По-рано източници на агенцията разкриха, че по време на среща с делегациите на Украйна и Грузия, „Тръмп се възползва от времето си за реч, за да се върне към въпроса за споделянето на тежестта“. След това генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е насрочил спешното заседание, което ще се проведе в рамките на двудневната среща на върха на НАТО в Брюксел.
След първия ден от форума в Брюксел стана ясно, че Тръмп ще настоява страните от НАТО да отделят по четири процента от БВП за инвестиции в отбраната. На ключовата среща на върха на Алианса в Уелс през 2014 г. бе взето решение сумата да възлиза на два процента от БВП.

Превод и редакция: Тереза Герова