БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Никола Димитров в интервю за Die Welt: Не може Балканите да бъдат използвани за отблъскването на бежанците, ако не са част от ЕС

12 юли 2018 | 13:19

Снимка: MIA

Скопие/Брюксел. Балканите са остров в средата на Европейския съюз – държавите там не може да бъдат използвани за отблъскването на бежанците. Това заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в интервю за водещия германски национален ежедневник Die Welt, дадено в рамките на двудневната среща на върха на страните от НАТО в Брюксел, на която делегация на Скопие бе поканена за получаване на покана за започване на преговорите за членство в Алианса.
Коментирайки ролята на европейските държави в закриването на т.нар. Балкански маршрут за бежанците, Димитров потвърди, че към настоящия момент ситуацията на полуострова с мигрантите е коренно различна. „Да, броят им пада. Имаме два транзитни центъра – единият е в северната част на страната, другият – в южната. Получавам отчети ежедневно. Цифрите са намалели значително“, увери първият дипломат на Скопие.
По повод плановете на Берлин за сключване на двустранни споразумения за връщане на мигранти, македонският външен министър припомни, че страната му е транзитна и много малко хора биха искали да кандатстват за убежище в нея. „Бежанският проблем се превърна в толкова голямо предизвикателство, защото нямаме глобално решение. Дори общоевропейското само по себе си не е достатъчно. Всяко национално, едностранно действие е обречено на провал. Лесно е някои политици да обещават на хората прости решения чрез затваряне на границите и изграждане на стени. Те обещават добрите стари времена. Но не можете да намерите решение, ако не гледате по-далеч от носа си. Само в сътрудничество и помощ за страните на произход можем да бъдем в сигурност Европа. Ето защо трябва да направим нещо в Сирия. Може да отнеме време и политически кариери, но един ден ще имаме обща политика на ЕС“.
Димитров не пропусна да коментира идеята за създаване на постоянни центрове за предоставяне на убежище в Македония. „Вече имаме два транзитни центъра. Засега информациите за създаване на такива центрове в нашия регион са само спекулация. Никога не сме получавали официална молба. Балканите са остров в средата на ЕС. Не можете да помолите страните от този остров да поемат подобна тежест, ако не са част от ЕС. Мисля, че ще бъдем много твърди по този въпрос. Ще изпълним нашето – ще покажем пълната си солидарност, но когато станем член на ЕС. Не може да използвате нас, Балканите, за отблъскване на бежанците. Както казахме, ние сме остров, транзитна страна. Който пристигне при нас, идва от държава от ЕС“, поясни ръководителят на македонската дипломация.

Превод и редакция: Тереза Герова