ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Вицепремиерът Валери Симеонов: Промените в Закона за шума няма да намалят туристите по Черноморието, напротив те ще се увеличат

12 юли 2018 | 12:08

Снимка: НФСБ

София. Промените в Закона за шума няма да намалят туристите по Черноморието, напротив те ще се увеличат. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти във връзка с промените в Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали има опасност от намаляване на наплива от туристи по Черноморието, Симеонов заяви, че ще се получи точно обратното. „Вече години наред българските хотелиери изплащат на чуждите туроператори огромни суми компенсации от жалбите на чужденци, които са били подложени на шумов терор по нашите курорти“, каза той. Вицепремиерът даде пример с Германия, където след 21.00 часа през лятото са забранени всякакви озвучавания на открито. „Нищо ново не правим. Даже подчертавам, че няма кой знае какви промени в Закона за защита от шума в околната среда. Сериозните промени са в контрола“, каза Симеонов. По думите му сега той ще бъде възложен през светлата част от деня на РЗИ, а през нощта на МВР. „По този начин правим законът действащ. Естествено вдигаме и глобите“, допълни вицепремиерът.
По отношение на коалицията, Симеонов поясни, че е важно тя да създава законопроекти, които са полезни за България и да са в интерес на българските граждани. "До момента тази коалиция действа в това отношение. Има конфликти. Няма как да няма, може би и ще има. Въпросът е да се постигат целите, за които сме влезли в управлението", допълни още вицепремиерът. Според него темата, важна за деня е, че Арбитражният съд е отхвърлил искането на Български морски флот, собственост на братя Домусчиеви за промяна на приватизационния договор. „Те щяха да си спестят около 58 млн. лв. Сега няма да си ги спестят“, допълни Симеонов.
Деница КИТАНОВА