БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в балканския печат (Агенция „Фокус“)

12 юли 2018 | 11:13

Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще се срещнат на 18 юли в Брюксел, за да продължат преговорите на високо равнище за нормализирането на двустранните отношения, съобщава електронното издание на белградския Blic, като допълва, че в разговорите ще участва и Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.
Последната официална среща на двамата лидери се състоя в Брюксел на 15 юни, така че продължаването на диалога между Белград и Прищина след подобна кратка пауза би могло да означава и интензифициране на процеса, коментират от редакцията.
Могерини ще обсъди с Вучич и Тачи напредъка в разговорите за сключване на споразумение за нормализиране на отношенията, както и плановете за следващите стъпки и срещи, „за да се гарантира продължаването на преговорите“, поясни говорителят на Брюксел Мая Кочиянчич.
***

Никозия. Преди пристигането си в Брюксел за срещата на върха на НАТО, турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети северната част на остров Кипър с уверенията, че страната му няма да изостави кипърските турци. Същевременно той разкритикува кипърските гърци за „липсата на визия за мир на острова“, отбелязват в редакцията на електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
След първото си официално посещение в Азербайджан след встъпването си в длъжност, държавният глава на Турция посети Никозия, където се срещна лидера на кипърските турци Мустафа Акънджи. Двамата прекараха работна вечеря, която продължи около час и половина, обсъждайки последните събития по кипърския въпрос, както и други теми от взаимен интерес.
По-късно Ердоган и Акънджи направиха изявления пред пресата, като лидерът на Анкара заяви, че кипърският казус е „национален въпрос" за Турция. Същевременно той допълни, че правителството му се стреми към справедливо и трайно уреждане на разделения остров.
Но манталитетът на кипърските гърци не се е променил според Ердоган, който заяви, че гърците на разделения остров все още няма визия за общо бъдеще с турската общност.
Точно преди кацането на летището в северната част на Никозия, Ердоган написа в социалната мрежа „Туитър“, че Анкара „никога няма да позволи кипърските турци да станат малцинство в държавата на кипърските гърци“.
По-късно Ердоган предупреди, че въпросите, свързани с кипърската изключителна икономическа зона (ИИЗ), са обвързани с международното право и Турция е повече от готова да защитава Севернокипърската турска република и правата на кипърските турци на острова. Само по този начин ще бъде преодоляна тяхната „несправедливата изолация“.
***

Тирана. Единственото реално решение на проблемите между Белград и Прищина е признаване на независимостта на Косово. Това е гледната точка на Тирана, изразена от министър-председателя на Албания Еди Рама, отбелязва скопското електронно издание МКД.
„Надявам се скоро да приключат преговорите, проявявам съчувствие и разбиране към усилията на президента (на Сърбия Александър) Вучич. Това са болезнени усилия за влизане в процеса и за намирането на решение. Моето мнение е, че единственото реално решение е пълното признаване, това е единственият начин да се разрешат кървавите конфликти и тежкото минало", коментира Рама.
Албанският премиер допълни, че решението е в ръцете на двете страни. „Албания се интересува от решение, но никога не говорим от името на Косово, а в полза на Косово. Знам, че нашите възгледи не са приятни за слушане в Белград, но те са такива", отбеляза Рама.
Що се отнася до арестите на сърбите на Косово и дали те са „крачка напред, две назад" в преговорите за нормализиране на двустранните отношения, Рама заяви, че всичко зависи от това „как гледате на нещата“.
„От сръбска гледна точка това е така, от тази на Прищина е обратното. Такова е отношението на Белград. Това просто означава, че диалогът не е лесен, всички тези събития са част от естествения път, който трябва да бъде изминат за помирение. Знам, че на приятеля ми, президента на Сърбия, не е лесно, но за него и мен е ясно, че не можем да останем в тази неуредена ситуация, в която и двете страни оставят проблема на нашите деца. След споразумението ще имаме различно бъдеще", изрази увереност Рама.
***