ПолицияВИЖ ВСИЧКИ

Психичноболен мъж уби баща си и нападна полицейски служители в столичния квартал „Лозенец“ (ОБЗОР)

12 юли 2018 | 06:12

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Млад мъж с психични проблеми е убил баща си е и нападнал полицейски служители при опит да бъде изведен принудително от дома си. Инцидентът се е разиграл в следобедните часове във вторник, след като майката на младежа е потърсила съдействие от служители в 4-то Районно управление. Жената е сигнализирала, че е била пребита от сина си, който в същото време е продължавал да нанася удари на баща си в жилището, в което живеят. На място незабавно е изпратен полицейски екип, който е предприел действия за принудително влизане в жилището. Полицаите са били посрещнати от въоръжения с два ножа млад мъж. Той е отведен принудително в център за психично здраве, а в жилището е намерено тялото на баща му, покрито с прорезни рани. Екип на Центъра за спешна помощ е констатирал смъртта му. По случая е образувано досъдебно производство.
По-късно министърът на вътрешните работи Валентин Радев уточни, че състоянието на нападнатите полицейски служители е добро. Той определи инцидента като много неприятен и заяви, че такива хора не трябва да се разхождат свободно. „Трябва да ги задържим и да ги охраняваме, а преди това - променено законодателството. Докато са все още в психиатрия те приемат лекарства и са добре, но често, връщайки се вкъщи, спират да се лекуват и стават много опасни. Трябва да открием начин да опазим обществото от психично болните хора”, коментира още министър Радев.
Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов поясни, че извършителят на убийството все още е изключително агресивен и се опитва да нарани и хората от центъра, в който е настанен, за да избяга. Той увери, че полицията е действала незабавно и е изпратила екипи на място, както и психолог. Маринов отбеляза, че мъжът е направил опит да нападне и служителите на полицията, но те са били подготвени и са го неутрализирали бързо. Мъжът е освидетелстван, тъй като и преди е имал психични проблеми, за които е бил лекуван. Предстои да бъде назначена експертиза за психичното му състояние към момента.