ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Даниела Дариткова, Комисия по здравеопазване в НС: Трябва да се изгради единна национална здравно-информационна система, която да касае целият сектор „здравеопазване“

14 юни 2018 | 14:35

Снимка: Радио "Фокус"-Пловдив

Пловдив. Трябва да се изгради единна национална здравно-информационна система, която да касае целият сектор „здравеопазване“ и да дава възможност своевременно да се зачитат всички елементи и всяко движение на пациента в системата. Това каза по време на дебат на тема „Здравеопазването в ЕС“ в Медицинския университет в Пловдив д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание (НС), предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „За мен е много важно да има еднакъв достъп за всички българки пациенти до здравеопазване и в същото време е важно да има и контрол. Моето убеждение е, че този контрол можем да се постигне само чрез изграждането на единна информационна система. Това е средството, чрез което ние може да управляваме добре средствата на Националната здравна осигурителна каса и да гарантираме еднакъв достъп на всички български пациенти“, каза Даниела Давидкова.
Тя коментира, че темата за здравето е изключително важна, защото това гарантира сигурност и икономически растеж. Давидкова посочи, че е много важно да се запази принципа на субсидарност при вземане на решенията. Много важно е да се запази кохезионната политика, която да постави и да даде възможност на България да се изравни социално с останалите европейски страни. „Един от приоритетите, който си поставихме в сектор „здравеопазване“ във връзка с българското председателство е качеството на храните и за това България категорично ще настоява всякакви варианти на различни стандарти за европейските страни да бъдат преодолени на базата на една обща европейска сигурност в тази посока“, каза Даниела Дариткова. Тя коментира, че нещата ще се случат значително бързо, тъй като в рамките на председателството изключително активно се е поставила темата за качеството на храните.
Според д-р Дариткова инвестициите в системата здравеопазване трябва да се разглеждат като инвестиции в сигурен растеж в бъдещето и сигурността, както на България, така и на целия ЕС. „Единият от приоритетите ни е кадровото обезпечение в системата. Липсата на кадри в България се очертава да продължи и през следващите години. За това приветствам усилията на всеки един медицински университет, който подготвя кадри и ние трябва да търсим тези политики, които да осигурят на тези кадри да останат в България, за да могат да гарантират сигурност на здравната система“, каза Даниела Дариткова. Тя коментира, че предизвикателствата в това отношение са много и всички те трябва да се разглеждат в глобален план. По думите й благодарение на европейското сътрудничество ще се намерят решения на общите предизвикателства, за да можа да се гарантира здравната сигурност на всички европейски страни.
Весела КРЪСТЕВА