ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Калоян Паргов, БСП - София: Димитър Благоев не спира вече 162 години да отваря очите ни за неравенствата, неправдите и да ни дава сили за повече справедливост

14 юни 2018 | 13:53

Снимка: БСП - София

София. Димитър Благоев не спира вече 162 години да отваря очите ни за неравенствата, неправдите и да ни дава сили за повече справедливост. Това каза в интервю в дневния блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ председателят на групата на БСП в Столичния общински съвет и лидер на столичните социалисти Калоян Паргов. Той добави, че днес се навършват 162 години от рождението на този голям българин, основател на организираното социалистическо движение в България. Тази година БСП ще навърши 127 години, каза още той. Паргов уточни, че на 2-ри август през 1891 г. Благоев и група интелектуалци на връх Бузлуджа е положил основите на социалистическото движение у нас.
„Трябва да припомним, че Димитър Благоев е най верният български последовател на Маркс, който се качва на политическата сцена на следосвобожденска България с ясната идея за историческата мисия, която му предстои, а именно създаването на българската социалдемократическа партия преди 127 години. Честванията и тържествата по случай рождения ден на Благоев започнаха на 9-ти юни в къщата му в Банкя и днес в къщата му на ул. „Лайош Кошут“, която към днешна дата е музей“, каза той. Калоян Паргов добави, че социалистите в Благоевград, Стара Загора Казанлък също ще почетат паметта на българския политик и философ Димитър Благоев.