БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Kathimerini: Лявоцентристкото „Движение за промяна“ е разделено, след като лидерът Фофи Генимата отхвърли договора между Атина и Скопие

14 юни 2018 | 13:36

Снимка: Агенция "Фокус"

Атина. Лидерът на лявоцентристката партийна коалиция „Движение за промяна“ и ПАСОК Фофи Генимата заяви в четвъртък, че няма да подкрепи договора, постигнат между премиерите на Гърция и БЮРМ (Бивша югославска република Македония) за името на последната във вторник, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Генимата обоснова решението си с това, че споразумението не предлага „цялостно решение“ на десетилетния спор, въпреки позитивните си елементи.
„Представеното от правителството споразумение е стъпка напред, но не представлява цялостно решение“, заяви лидерът на ПАСОК чрез съобщение след партийната конференция на „Движение за промяна“, завършило късно в сряда.
„Има позитивни части, които съответстват на основите, представени от „Движение за промяна“ за разрешаване на спора. Прилагането му обаче не зависи от Гърция, а основно от действията на съседната страна“, добави Генимата.
Въпреки това, според информация на „Катимерини“, изтъкнати членове на партията като бившия премиер Йоргос Папандреу, лидерът на „То Потами“ Ставрос Теодоракис, кмета на Атина Йоргос Каминис, лидера на „Демократическото ляво“ Танасис Теочаропулос и депутатът от ПАСОК Никос Андрулакис са заявили, че подкрепят договора.
Генимата посочи още, че би гласувала по различен начин на срещата, ако в промените на Конституцията на БЮРМ в официалния документ е било включено адаптиране на етническата идентичност и езика на страната към новото име, като освен това добави, че Гърция трябва да изпрати писмо до НАТО за започване на присъединителни процедури с Македония едва, след като процесът е завършен, за да избегне да бъде поставена пред свършен факт.

Агенция „Фокус“ припомня:


През юли 2017 година, след като социалдемократическата партия ПАСОК (Панелинско социалистическо движение) загуби широката си подкрепа сред населението за сметка на Съюза на Радикалната левица (СИРИЗА) в хода на гръцката финансова криза, лидерът на партията Фофи Генимата обяви формацията нова обединена лявоцентристка партия – „Движение за промяна“. През лятото на 2017 година лидерът и основател на центристката бизнес ориентирана партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис реши да се присъедини към Движението. Покрай ПАСОК в него влезе и другата по-голяма социалдемократическа партия ДИМАР („Демократичното ляво“). Освен това към ценристката коалиция се присъединиха и редица по-малки партии. След вътрешнопартийни избори, в които взеха участие лидерите на влизащите в Движението партии и бившия премиер от ПАСОК Георгиу Папандреу, за председател бе избрана Фофи Генимата. Според повечето социологически проучвания, подкрепата за партията се движи в диапазона 8-10%.

Превод и редакция: Иван Христов