БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Anadolu Agency: Турция подозира, че един от най-издирваните във връзка с държавния преврат срещу Ердоган се укрива в Германия

14 юни 2018 | 12:54

Снимка: АФП

Анкара. Говорейки пред местни медии, турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че са налице сериозни съмнения, че един от най-издирваните във връзка с неуспешния опит за държавен преврат от лятото на 2016 г. е в Германия, предава държавната информационна агенция Anadolu Agency.
Сойлу отбеляза, че отношението на Германия към опита за държавен преврат в Турция се е променило през последните три до четири месеца и сега властите в Берлин си сътрудничат с Анкара в усилията да бъдат задържани организаторите и участниците в пуча.
Сойлу поясни, че в Германия най-вероятно се укрива Адъл Йоксуз, 51-годишен преподавател по теология, сочен от Анкара като един от ръководителите на опита за държавен преврат в Турция. 51-годишният преподавател по теология е на територи
Агенцията разкрива, че е получила информация, съгласно която най-издирваният от Турция във връзка с пуча пребивава в малък апартамент в Берлин. „Ако е тук, ще направим това, което е необходимо. Не се съмнявайте в това“, са уверенията, които Сойлу е получил от Берлин.
В Германия, в която живеят повече от три милиона турски имигранти, организацията на духовника Фетхуллах Гюлен (ФЕТО) има голяма мрежа, която включва десетки частни училища, фирми и медийни организации, твърди агенцията. По непотвърдени данни след провала на опита за държавен преврат в Германия са се укрили близо четири хиляди членове на ФЕТО.

Превод и редакция: Тереза Герова